Телефон за поръчки:
032 99 22 99

Сравнение на маски N95 с FFP3 и FFP2 - каква е разликата?

14.07.2021 10:59:28

Сравнение на маски N95 с FFP3 и FFP2 - каква е разликата?

С новата Коронавирусна болест в световен мащаб, много хора са разбираемо загрижени за здравето и безопасността си.

В тази публикация ще разгледаме разликата между стандартите за филтриране на респиратори като N95 и FFP2 / FFP3.

Съдържание:

1. Маски сравнени с респираторни (*дишащи, противогазови) маски.

2. Респираторни стандарти.

2.1. N95 срещу FFP3 & FFP2.

2.2. KN95 сравнен с N95.

2.3. Дали N95 / N100 всъщност са по-добри от FFP2 / P3?

2.4. Клапанни сравнени с без клапанни респиратори.

2.5. Колко голям е Коронавирусът и респираторните маски могат ли да го филтрират?

2.6. N срещу P респиратори? (Маслена устойчивост).

2.7. Хидроустойчиви (*водоустойчиви) хирургични респиратори?

2.8. Пример за хирургически маски сравнени с нехирургични респиратори.

2.9. Рискове при използване на респираторни маски.

2.10. Надеждни марки?

2.11. Повторно използване на респиратора - как да ги дезинфекцирате безопасно?

3. Хирургически маски.

3.1. Могат ли хирургичните маски да филтрират Корона вируса?

4. DIY / Домашни маски.

5. От какво ни предпазват респираторите?

5.1. Необходима ли е защита на очите?

6. Свързани въпроси.

6.1. Какво можете да направите, за да намалите риска?

7. Обзор.

8. По-нататъшно обучение.

8.0.1. Вижте източници на публикации по-долу:

Сравняване на маски с респиратори:

Преди да продължим по-нататък, нека само да разясним техническата разлика между „маска“ и „респиратор“. В ежедневния ни език често казваме “маска” също и на това, което технически се нарича респираторна маска или респиратор.

 Защо и кога се използват маските?

·         Маските са свободни, обхващащи носа и устата.

·         Проектирани са за еднопосочна защита, за улавяне на телесна течност, напускаща потребителя.

·         Пример – маска носена по време на операция за предотвратяване на кашлица, кихане и т.н. върху уязвимия пациент.

·         Противно на вярването, маските НЕ са предназначени да защитават потребителя.

·         По-голямата част от маските нямат определена за тях безопасност (напр. NIOSH или EN).

Използването на респиратори:

·         Респираторите са плътно прилепнали маски, предназначени да създадат лицево уплътнение.

·         Респираторите без клапани осигуряват добра двупосочна защита чрез филтриране както на притока, така и на изтичането на въздух.

·         Те са проектирани да защитават потребителя (когато се носи правилно), до степента на безопасност на маската.

·         Предлага се както за еднократна употреба, така и за половин или цяло лице.

Видове респираторни маски:

1) Маска за еднократна употреба,

2) За половин лице,

3) За цяло лице.

Респираторни стандарти:

Знаем, че маските в хирургически стил не са излишни по никакъв начин (обсъдени по-долу), те не са предназначени да защитават потребителя, докато респираторите са.

Американският център за контрол на заболяванията (CDC) цитира стандарта за респиратор N95 като част от препоръчваните защитни средства. В своите често задавани въпроси за COVID-19 и техните SARS указания (SARS е подобен вид на вируса на Corona), уверява, че респиратор N95 е приемлив или по-добър.

Сравнение на N95 с FFP3 & FFP2:

Най-често обсъжданият тип респиратор е N95. Това е американски стандарт, управляван от NIOSH - част от Центъра за контрол на заболяванията (CDC).

Европа използва два различни стандарта. Резултатът за „филтриране на лицева част“ (FFP) идва от EN стандарт 149:2001. Тогава стандартът EN 143 покрива оценките на P1 / P2 / P3. И двата стандарта се поддържат от CEN (Европейски комитет по стандартизация).

Нека да видим как се сравняват всички различни стандарти:

Както можете да видите, най-близкият европейски еквивалент на N95 са респираторните маски с оценка FFP2 / P2, които са оценени на 94%, в сравнение с N95, който е оценен с 95%.

По същия начин, най-близки до N100 са респираторите с рейтинг P3 - следван плътно зад него от FFP3.

Можете приблизително да изчислите следното:

Да. N95 има същата спецификация като китайската KN95. Вижте документ на 3M (линк) - Да, цитирам „разумно е да се обмисля Китайския KN95, а също така и

AS / NZ P2, Корея клас 1-ви и Япония DS FFR като еквивалент на американски NIOSH N95 и европейски респиратори FFP2“.

Неща, на които трябва да обърнете внимание:

Няма гаранция, че всички респиратори KN95 отговарят на своя си стандарт KN95 - внимавайте за измами.

Внимавайте и за - добро уплътнение около лицето / малко подплънки за комфорт / поставете ластика и прикрепете към лицето с адекватна здравина и обтегнатост.

Всъщност N95 / N100 дали са по-добри от FFP2 / P3?

Не е задължително, важно е да се отбележи, че тези стандарти определят само минималния % от частиците, които респираторът филтрира. Например, ако една маска е с FFP2, то той ще филтрира поне 94% от частиците с диаметър 0,3 микрона или по-големи. На практика това е някъде между 94% и 99%. Точната цифра често ще бъде цитирана от производителя в описанието на продукта.

Добър пример е респираторът GVS Elipse, който в САЩ (линк) е оценен на P100 (99,7%), а в Европа (линк) е оценен на P3 (99,95%). На практика, твърде вероятно е те да имат еднакъв капацитет за филтриране и в двата региона.

Респираторни маски със или без филтър, сравнение:

Вълнообразните респиратори улесняват издишването на въздух. Това ги прави по-удобни за носене и води до по-малко натрупване на влага вътре в респиратора. Идеален за неща като - Направи си сам - DIY/ строителни работи.

Проблемът с филтърните маски е, че те не филтрират издишването на потребителя, а само вдишването. Тази едностранна защита излага на опасност другите около носителя в ситуация като COVID-19. Поради тази причина болниците и други медицински практики не ги използват.

Колко голям е коронавирусът и респираторите могат ли да го филтрират?

Дълга история - да, респираторите с висока ефективност при размер на частиците от 0,3 микрона (N95 / FFP2 или по-добри) могат на теория да филтрират частици до размера на коронавирус (който е около 0,1 микрона). Това, което все още не знаем е каква защита респираторите ще осигурят срещу коронавирус при тяхното ползване - ще трябва да изчакаме бъдещите проучвания да се потвърдят в тази насока.

Прочетете, за да научите повече …

Скорошна статия (линк) показва, че коронавирусът варира между 0,06 и 0,14 микрона. Обърнете внимание, че документът се отнася до корона вирусната частица като 2019-nCoV, което беше нейното старо име. В момента вирусът се нарича SARS-CoV-2, а болестта, която представя при хората, се нарича COVID-19.

Респираторите се измерват по ефективността им при филтриране на частици от 0,3 микрона или по-големи (като се отбелязва, че коронавирусът е по-малък от този).

Причината за концентрирането над 0,3 микрона е, защото това е „най-проникващият размер на частиците“ (MPPS). Частиците над този размер се движат по начини, които бихме могли да предвидим, и ще попаднат във филтър с пропуски, по-малки от размера на частиците.Частиците, по-малки от 0,3 микрона, показват това, което се нарича Брауново движение - което ги прави по-лесни за филтриране.

Брауновото движение се отнася до явление, при което масата на частиците е достатъчно малка, че вече не пътува безпрепятствено във въздуха. Вместо това той взаимодейства с молекулите във въздуха (азот, кислород и др.), което го кара да се прищипва между тях, движейки се по променлив модел. Според изследователите тази точка между „нормалното“ движение и движението на Браун, е че това е най-трудният размер на частиците за улавяне от страна на филтрите.

Поуката, която може да се извлече, е че високата ефективност на филтъра с размер 0,3 микрона обикновено ще доведе до висока ефективност на филтъра под този размер.

За повече дискусия и подробности по темата за респираторните филтри и движението на брауни - вижте този страхотен пост на smartfilters.com.

Брауново движение:

Сега нека разгледаме специфични изследвания, които измерват ефективността на филтъра при 0,3 микрона и по-малко (коронавирусна територия) …

Тази статия от 3M разглежда изследванията, които показват, че всички 6 от тестваните от тях респиратори N95 могат ефективно да филтрират по-малък от 0,1 микрона с приблизително 94% ефективност или по-висока. Графиката по-долу е от тази статия и илюстрира точно това:

Средна ефективност на филтриране за 6 респиратора N95 (отляво) и разпределение на размера на капковите ядра от кихане (отдясно).

Освен това smartfilters.com имат страхотна статия по този въпрос, позовавайки се на изследвания, показващи, че тестваните респиратори могат да филтрират до 0,007 микрона (много по-малки от COVID-19). Например респираторът 3M 8812 (с FFP1) е в състояние да филтрира 96,6% от частиците 0,007 микрона или повече. Предлагането на FFP2 или FFP3 би постигнало още по-голяма филтрация.

Изображението по-долу (щракнете върху него, за да го разгънете) показва размера на коронавирус, в сравнение с други малки молекули като червени кръвни клетки, или често се говори за размера на частиците PM 2.5.

Изображение на коронавирус съпоставен с други частици - от smartairfilters.com

N срещу P респиратори? (Маслена устойчивост):

CDC обяснява, че в САЩ има 3 оценки за защита срещу масла; N, R или P:

N = Не е устойчив на масло

R = донякъде устойчив на масло

P = устойчив на силно масло

Това означава на практика, че за индустриални настройки, където въздухът може да съдържа много маслени частици, ако маската не е P, то тогава с времето маслото може да се влоши и да намали работата на филтъра.

За по-голямата част от хората, които се опитват да намалят подлагането на COVID-19, няма да е необходимо да се предпазват от масла - това е предназначено предимно за настройки на индустриалната употреба.

Течно-устойчиви хирургични респиратори?

Наред с "редовните" респиратори има и такива, които често се наричат "хирургически" или "хирургично одобрени" респиратори.

Те носят гореспоменатите рейтинги като N95 / FFP2, но са одобрени и за устойчивост на течности. Квалификация, регулирана от ASTM F1862 - която обхваща крайния случай, при който е пробита артерия и кръв с високо налягане се впръсква директно в респиратора. За да премине теста, маската трябва да издържи този спрей, без да позволява на течността да изтича вътре в маската.

Можете да видите защо този вид маска е важен за операцията, но извън нея не е ясно колко допълнителна полза би предоставила. Редовните маски N95 / FFP2 ще блокират неща като кашлица и кихане.

Таблицата за сравнение по-долу показва как обикновена маска N95 (8210) се изправя срещу 2 хирургически маски N95 (1860 и 1870+).

Пример за хирургически срещу нехирургични респиратори:

Вижте тази таблица за сравнение по-долу за основните разлики (източник: 3М уебсайт):

Според уебсайта на 3М:

[1] "ASTM F1862 е стандартен метод за изпитване за устойчивост на медицински маски за лице на проникване чрез синтетична кръв. Този тест е необходим, тъй като по време на някои медицински процедури може понякога да се спука кръвоносен съд, което води до високоскоростен поток от кръв и е нужна точно такава защитна медицинска маска. Процедурата на изпитване уточнява, че маска или респиратор са кондиционирани в средата с висока влажност, за да симулират човешка употреба и се поставят върху тестови държачи. Синтетичната кръв (2cc) се изстрелва хоризонтално в маската на разстояние от 30 см (12 инча).

Хирургическите маски и респиратори се изпитват на база пропуск / неуспех при три скорости, съответстващи на обхвата на човешкото кръвно налягане (80, 120 и 160 mmHg). След това вътрешността на маската се инспектира, за да се установи дали някаква синтетична кръв е проникнала във вътрешността на маската за лице. Съпротивлението на течността съгласно този метод за изпитване е, когато устройството преминава на което и да е ниво. "

По същество, всичките 3 от тези маски трябва да бъдат адекватни, съгласно указанията на CDC за 2019-nCoV и SARS. Както бе споменато и по-горе, където 1860 и 1870+ са по-добри от 8210, когато се сблъскват с течен спрей с висока скорост - което е възможно по време на операция (напр. Пробита артерия), но е малко вероятно при ежедневна употреба.

Рискове при използване на респиратори:

Съществуват редица възможни рискове с респираторите, за които си струва да сте наясно, за да избегнете повтарянето им.

1. Неправилно поставяне и носене на респиратори - респираторът не може да ви защити напълно, ако не пасва на лицето ви. За повече информация вижте ръководствата на OSHA относно тестването и проверка на годността.

2. Докосване на предната част на респиратора (който улавя вируси и т.н.) и след това прехвърляне на други предмети, което в крайна сметка може да се върне обратно до устата и носа ви.

3.  Поемане на ненужни рискове, докато носите респиратор. Не позволявайте да ви пресъздават фалшива увереност. Най-безопасното е да се поддържа социална дистанция.

За допълнителна дискусия по тези 3 точки вижте разширяемото поле по-долу:

1. Неправилно поставяне и носене на респиратори

Важно е да се уверим, че респираторите, които използваме, образуват плътно прилепяне към лицето ни, така че целият въздух да се филтрира и да не преминава през страните. В нормални ситуации човек би опитал редица респиратори, за да намери такъв, който да пасва идеално. След това бихте „поставили теста“ на респиратора, като го поставите плътно, след което проверите дали можете да помиришете или вкусите някакво химично вещество, който държите наблизо. Ако можете, моделът може да не е подходящ за вас. Ако не можете, това предполага, че сте преминали теста за годност. Вижте повече за този процес на уебсайта на OSHA - включително подробности в списъка им с одобрени химикали за тестване на годност.

В момента обаче сме в пандемични условия с недостиг както на респиратори, така и на химикали, използвани за тестване на годни. Следователно трябва да правим всичко възможно най-добре с това, което имаме под ръка. Въпреки това, акцента върху правилно поставяне на респиратори е от решаващо значение.

2. Докосване на предната част на респиратора

Предната част на респиратора може да се възприема като мрежа - улавяща и филтрираща вируси и бактерии докато дишаме. Тогава проблемът възниква, ако докоснем предната част на маската и след това докосваме лицата си. Истината, е че  трябва да се отнасяме към предната част на маската, като че е опасен материал, и винаги да мием ръцете си внимателно, след като я докоснем. Също така избягвайте да докосвате външната, а след това и вътрешната страна на маската, защото вътрешната трябва да осъществява тесен контакт с лицето ви и е трудно да се почиства.

3. Поемане на ненужни рискове при излизане

Не позволявайте носенето на респиратор да ви даде увереност и да поемете ненужни рискове. Ефективността на респираторите е под 100%, за съжаление. Както поради ограниченията на капацитета си за филтриране (<100%), така и поради 2-те точки, обсъдени по-горе. Така че, например, не ходете на събитие с много хора (особено ако е на закрито) и не си мислете, че е безопасно, защото носите респиратор. Най-безопасното нещо, което можете да направите, е да практикувате социално дистанциране.

Надеждни марки?

За тези във Великобритания три от по-надеждните марки са 3M, JSP и GVS. Всички носят CE маркировка и предлагат FFP рейтинги.

Подобно в САЩ, 3M и GVS са надеждни, като предлагат както N95, така и N100 оценки.

За тези извън Обединеното Кралство или САЩ потърсете марки, които носят рейтинги, подходящи за вашата страна. Например, в Китай има стандарт KN95, който използва Китай GB2626-2006 стандарт и е почти идентичен със стандарта N95. Вижте този 3M PDF файл за повече подробности относно други стандарти (включително Корея и Япония).

Повторно използване на респиратора - как да ги дезинфекцирате безопасно?

Изследване на SmartAirFilters (линк) показа, че след 11 дни интензивна употреба в замърсен Пекин, техният респиратор е загубил само 1,4% от филтриращия капацитет. Знаем, че респираторите за еднократна употреба могат да продължат да функционират за повече от 1 ден / 1 употреба - за щастие!

Нова маска в сравнение със стара:

Това, което не е толкова ясно обаче, е как да се дезинфекцират безопасно респираторите, без да се разрушава функцията за филтриране. Изследванията, събрани от различни източници, предполагат, че следните методи са или добри, или лоши:

 * Тук има много за обсъждане и затова е добре да се направи отделна публикация за това. Прочетете повече за това тук:

Преизползване на респиратора: Как да ги дезинфекцираме сигурно?

Хирургически маски:

Хирургическите маски обикновено представляват трислоен дизайн, с 2 слоя „без тъканен“ плат, за да се превърне в „разтопен“ слой в средата. Разтопеният слой е този, който осигурява възможност за филтриране. В респираторите се използва и разтопен материал и по този начин можете да си представите, че е много по-скъп и труден за получаване, а отскоро поради огромното търсене нещата се затрудниха още повече.

1) Без тъканен слой,

2) Разтопен разпенващ слой,

3) Без тъканен слой.

Изображенията на разпенените нишки под микроскоп идват от mdpi.com

Разтопен разпенващ се слой тъкан се изработва чрез разтопяване на пластмаса, след което се издува от двете страни с висока скорост върху въртяща се цев. Поставено правилно, това води до тъкан, съставена от миниатюрни нишки. За по-техническо (!) Обяснение на процеса - вижте тук.

Диаграма на разтопения машинен апарат (вляво) идва от книгата на Ердем Рамазан, а изображението на разпенващото се стопяване (вдясно) идва от 4FFF в Wikipedia.

Не всички разпенени тъкани имат една и съща способност за филтриране, някои са по-добри от други. За съжаление, не можем да тестваме способността за филтриране на разтопения слой без специализирани знания и оборудване. Това, което можем да направим обаче, е поне да проверим дали присъстващият разтопен слой е налице.

По-долу показвам пример за хирургическа маска (в ляво), която дойде без разтопения слой. Можете да си представите, че предвид допълнителните разходи и текущия дефицит на разтопени тъкани, производителите могат да си спестят някой долар от ъглите от този слой и той да не присъства, така че си струва да внимавате.

Пример на разтопената тъкан, която трябва да бъде тук:

На тази маска разтопената тъкан липсва!

Изборът на хирургични маски, които са тествани съгласно набор от стандартизирани методи за изпитване (ASTM F2100, EN 14683 или други подобни), ще помогне да се избегнат продукти с ниско качество. Стандартът ASTM за хирургични маски (по-специално нива 2 и 3) са фокусирани предимно върху устойчивостта на течности по време на операция. Тези по-високи нива не предлагат много повече по отношение на защитата от COVID-19 при нехирургични условия.

Могат ли хирургичните маски да филтрират коронавируса?

Хирургична маска срещу Коронавирус:

Докато FFP2 / FFP3 или N95 / N100 са златният стандарт, що се отнася до защитата на лицето, какво ще кажете за хирургическите маски, те осигуряват ли някаква защита?

Строго погледнато, хирургическите маски са предназначени основно за защита на уязвимите пациенти от медицински специалисти. Спиране на носителя (напр. Хирург) от разпространението на микробите им при кашляне / кихане / говорене. Така че те са създадени да защитават пациентите, а не да защитават потребителя.

Очевиден недостатък на хирургическите маски в сравнение с респираторите е липсата им на плътно прилепване към лицето, което оставя празнини по краищата.

Понастоящем няма налични изследвания за ефикасността на хирургическите маски (или дори респиратори) за защита на носителите срещу коронавируса. Имайте в предвид,че това не е напълно изненадващо, тъй като вида на вирусът е доста нов за нас. Вместо това, по-долу се разглеждат изследванията около използването на хирургични маски и N95 маски в контекста на вируса Инфлуенца, като се акцентира по-специално над самата защита, предоставена на носителите. Вируса Инфлуенца може да бъде добра вирусна частица, за да го сравним, тъй като и двете са преносими чрез капчици и аерозол, и двете причиняват респираторна инфекция, и двете са сходни по размер на частиците.

Забележка: Моля, не свързвайте сравнението с грипната частица като предположение, че те са сравними заболявания - текущите данни предполагат, че коронавирусът може да има по-висока смъртност.

Източник на размера на коронавирус (SARS-CoV-2) е този документ, докато източници за размера на грипа е този документ (евентуално публикувана във Vaccine) и Frontiers Microbiology документ.

В първото проучване, което ще разгледаме, 2862 американски здравни служители бяха разделени в 2 групи, тези, които носят маски N95 и тези, които носят хирургически маски. Имаше 207 лабораторно потвърдени случаи на Инфлуенца в групата за износване на респиратора, в сравнение с 193 в групата за носене на маска - разлика, която не беше статистически значима.

Резултати: Между 2862 смесени участника (което е възраст 43 (11,5) години; 2369 са (82,8%) жени, 2371 завършиха обучението и дадоха отчет към 5180 HCP-seasons. Имаше и 207 лабораторни потвърдени инфектирани случаи на Инфлуенца (8,2% HCP-seasons) в N95 респираторна група и 193 (7,2% от HCP-seasons) в медицинската група с маските (разлика, 1,0%, (95% CL, - 0,5% до 2,5%) П = .18 (коригирано съотношение на коефициентите OR, 1.18 (95% Cl, 0,95-1-45)). Имаше 1556 случаи на точни болести в респираторната група срещу 1711 в групата с маските.

Заключение и практическо значение:

Сред хората за извънболнична медицинска помощ, N95 респиратори сравнени с медицински маски, носени от участниците в това проучване, не доведоха до значителна разлика в честотата на потвържденията от лабораторния вирус Инфлуенца.

В следващото проучване канадските медицински сестри са разделени на 2 групи, тези, които носят маски N95 и тези, които носят хирургически маски. Имаше 50 случая на грип в групата на хирургичните маски, в сравнение с 48 в групата на респираторите N95. Отново няма съществена разлика.

И така, накъде ни насочва всичко това? Тези две проучвания предполагат, че хирургическите маски са приблизително сравними с маските N95, когато става въпрос за предотвратяване на грипни заболявания при близки контактни клинични условия. Това, което това не ни казва, е дали е по-добре да не носим нищо на лицето си. За да разберем това, се нуждаем от проучване, което има контролна група, която не използва защита на лицето. Поради етични съображения тези изследвания не са в изобилие, но имаме поне едно.

В това австралийско проучване те са разгледали 286 възрастни в 143 домакинства, които имат деца с грипоподобно заболяване Инфлуенца. За по-голяма яснота, грипоподобните заболявания Инфлуенца не са същите като лабораторно потвърдените тип грипове. Той се диагностицира от симптоми като треска, суха кашлица и чувство за отпадналост, което може да означава грип, но може да бъде причинено и от обикновената настинка или други вируси. Те открили, че възрастните, които носят маски в дома, са с 4 пъти по-малка вероятност от заразяване, отколкото тези, които не са носили, да бъдат заразени от деца в домакинството с респираторна инфекция. Тук има хубав анализ на изследването от Imperial College London.

Ефекта от носене на маска във вирусо-инфектиращи норми:

Снимка от smartairfilters.com

Определено ще е справедливо да се отбележи, че това австралийско проучване е много малко и не може да се счита за окончателно по никакъв начин. Имайте в предвид, че трябва да работим още над това, което дава като инфо, но все пак ни дава поне някои данни:

• Носенето на хирургическа маска или респиратор N95 (FFP2) беше по-добро (в проучването си) за защита от грипоподобни заболявания на Инфлуенца, отколкото носенето на нищо.

• Въпреки, че можем да предвидим, че хирургическите маски са по-слаби от респираторните, проучванията по-горе предполагат, че те не са толкова зле, колкото може да се предположи. Например, първите две проучвания не откриха значителна разлика между хирургическите маски и респираторите N95, когато предпазват носителите срещу грип.

• Важно е да се отбележи, че използвахме защитата от грип като заместител на SARS-CoV-2 (коронавирус). Това се прави, защото SARS-CoV-2 е нов и няма сравними проучвания по него. Но разбира се недостатъкът е, че все още остава много несигурност, тъй като SARS-CoV-2 може да действа доста различно по отношение на предаването.

В лабораторни условия и при изкуствени условия установяваме, че хирургическите маски са в състояние да блокират 80% от частиците до 0,007 микрона. В сравнение с респиратора 3M 8812 в това проучване, който блокира 96% (FFP1 с оценка). Това обикновено съвпада с нашата дискусия по-горе.

% Блокирани частици:

Снимка от smartairfilters.com

В заключение: не знаем колко хирургическите маски осигуряват защита срещу новия коронавирус. По-горе обаче, най-малкото подсказва, че хирургическата маска може да осигури повече от нулева защита - и това си струва да бъдете наясно. Има смисъл да ги носите само за защита като краен метод - респираторите са основният избор.

Много по-безопасно е да се избягва компанията на хора, които са болни или потенциално болни и да се намали като цяло социалният контакт, особено на големи групи хора (вижте раздела за социално дистанциране по-долу). Като повторение, използването или хирургическите маски трябва да е в краен случай - носенето на такава не трябва да насърчава никого да поема ненужни рискове на външно излагане. Ако сме в присъствието на някой болен, който има / може да има коронавирус, има смисъл те да носят маска или респиратор, за да намалят способността им да разпространяват болестта.

Направи си сам / домашни маски:

Наскоро CDC (Център за контрол за заболявания) обяви насоки на американските граждани, че „платнени покрития за лице“ трябва да се използват в обществени условия, където мерките за социално дистанциране са трудни за поддържане.

Отбелязвайки, че хирургическите маски и респиратори N95 трябва да бъдат запазени за здравните работници. Ако гражданите не купуват респиратори или хирургически маски, им остава да купуват маски на основата на плат от места като Amazon или трябва да си направят сами.

Моята маска пази теб, твоята маска пази мен.

И така, как човек си прави собствена маска?

Първо, си заслужава да се отбележи как различните предмети за бита се сравняват по отношение на ефективността на филтъра и дишането. За това можем да се позовем на проучване на университета в Кеймбридж (връзка), което разкри, че „калъфката за възглавници и тениската от 100% памук бяха най-подходящите домакински материали за импровизирана маска за лице“.

Ефективност на домакинските материали срещу 1-микронни частици:

Снимка от smartairfilters.com

Интересното е, че други артикули като торбички за прахосмукачки и кърпи за съдове показват по-голям капацитет за филтриране, така че защо проучването не ги е избрало? За съжаление тези елементи се представиха лошо при тестовете за дишане. Маската е малко добра, ако не можете да дишате от нея. Вижте това описание на проучването за повече подробности (и хубави графики!).

По-долу са изброени някои методи за маски "DIY / направи си сам", изброени от прости до напреднали:

1) Без модификации маска от тениска

Не искате да извадите ножицата? Няма проблем. Този метод показва как да увиеш тениска около лицето си, без да я коригираме. Въз основа на горното проучване използвайте тениски със 100% памук, когато е възможно. Намерете пълното ръководство за този метод тук.

2) Безшевна маска от тениска

Този метод използва само тениска, ножица, химикалка и линийка. Вижте пълните инструкции за видеоклипа на Runa Ray в YouTube.

3) Маски със шевна машина

За тези с шевни машини ... има 2 добри урока за маски. Първият, обикновен (връзка в YouTube), вторият - по-усъвършенстван дизайн с връзки, монтиран нос и джоб за филтър (връзка към YouTube).

Маска за лице плътно прилепваща, с монтиран джоб и филтър за нос.

Разбира се, нивото на защита, което предлагат тези DIY маски, е под нивото на хирургическите маски и респиратори. Но все пак.

Ако сте виждали други страхотни дизайни на DIY маски, моля споделете ги по-долу в коментарите.

От какво ни предпазват респираторите???

Капчици

Основна причина за носенето на респиратор е предпазването от капчици. Например, ако болен човек кашля или киха, когато е в непосредствена близост до нас, респираторът образува бариера, за да предотврати телесните течности да достигнат до лицето ни. Капките обикновено са големи и гравитацията ги влачи надолу, за да кацне върху обекти, а не да стои във въздуха. Така, че те не пътуват много големи разстояния. Има обаче изследвания за микрокапки, които се изхвърлят дори по време на говорене. Този видеоклип във Vimeo, направен от японски изследователи, улавя микро капчици върху камерата, използвайки високоскоростни камери. Знаем, че големите капчици играят роля в предаването, но все още не е ясно каква роля играят микрокапчиците.

Аерозоли (<10ɱm)                пръскане на големи капчици (>0,1 mm)

Кашляне (V=10m/s)      Кихане (V= 50 m/s)      Издишване 1,5m

Изображение от блога на Sui Huang относно необходимостта от използване на маска

Аерозолите

Това, което може да остане във въздуха известно време, са аерозолирани вирусни частици. Така че, например, можете да си представите как някой създава два проблема при кихане, първите са изхвърлени капчици, които изминават малко разстояние, а след това втори, аерозолизирани вирусни частици, които остават във въздуха за по-дълго. Понастоящем има дебат и несигурност за това колко дълго COVID-19 може да остане аерозолизиран и каква част от риска този вектор се сравнява с другите. Това, което можем да направим, е да сме наясно какво казват изследванията в момента и вероятно да грешим от страна на предпазливостта, докато не бъде потвърдено.

Учени от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID) публикуват проучване в NEJM (линк) за това какво може да се случи при контролирани лабораторни условия. Те използваха пулверизатор, който създава аерозол от течности и тестваха колко дълго вирусът остава измерим във въздуха, докато се аерозира. Те също така тестваха колко дълго вирусът е измерим на други повърхности. Резултатите от тях показват, че вирусът остава измерим за целия период на експеримента с аерозолизация; 3 часа. Вижте графиките по-долу за повече подробности:

Графика А. Аерозоли с вирус жизнеспособен за 3 часа (пълна продължителност на експеримента)

Графика Б. Горен ред ляво: При пластмаса до 72 часа / Горен ред дясно: Метал до 72 часа / Долен ред ляво: При мед до 4 часа / Долен ред дясно: При картон до 24 часа

Това изображение идва от предпечатания по-горе NIAID, показващ титъра на вируса (вирусен товар)

Д-р Джон Кембъл е направил видеоклип в YouTube, обсъждащ този документ по-подробно.

Уста и нос

Тогава накрая, докато респираторът покрива лицето ни, много ни е трудно да докоснем предмет с вируса и да го пренесем в устата и носа си. Това е един вид вторична полза в допълнение към споменатите по-горе две. Просто трябва да сме сигурни, че внимателно измиваме ръцете си веднага щом свалим респиратора.

Необходима ли е защита на очите?

Докато коронавирусът не може да проникне през кожата, той може да проникне през всички открити лигавици, включително очите.

Ето защо често виждате медицински специалисти, които носят маски за очи, когато са в контакт със заразени пациенти. Казаното досега, очите са вероятно по-нисък риск като път на влизане, в сравнение с устата, която постоянно вдишва въздух директно в белите дробове.

Има два начина за защита на очите, по които хората се водят; единият е респиратор за еднократна употреба и предпазни очила, а другият е респиратор за цялото лице. Очилата с гумено въздушно уплътнение осигуряват по-строга въздушна бариера. Например, Bollé правят някои минималистични модели, които включват гумено уплътнение, но има много опции.

1) По-слабо предпазване,

2) По-добро предпазване.

Свързани въпроси …

Какво можете да направите, за да намалите риска?

Социално дистанциране:

Вируси като грип и новия коронавирус се разпространяват от хора, които вирусът влиза в контакт с хора, които не са заразени.

Колкото повече влизате в контакт със заразени хора, толкова по-голяма е вероятността да хванете инфекцията. Социалното дистанциране, според Wikipedia, са действия за контрол на инфекции, които се предприемат от служителите на общественото здравеопазване, за да спрат или забавят разпространението на силно заразна болест. Това виждаме в действие вече в страни като Китай, Южна Корея и Италия. В допълнение към мерките за социално дистанциране, предприети от правителствата, ние сами можем да изберем дали да намалим физическото излагане на потенциално болни хора, като например:

  • Проучване на възможността да работим от вкъщи, ако вашата работа го позволява.
  • Избягвайте големи публични събирания като спортни събития или ситуации, при които може да влезете в контакт с тълпи хора (като търговски центрове, фитнес зали или кина).
  • Взаимодействие с хора по телефона / видео разговори, вместо лично.

Тези видове стъпки може да са пречка за нормалния живот. Намерението обаче е това да бъде краткосрочна мярка - не завинаги!

Един от основните рискове при пандемия е, че първоначалното разпространение е толкова бързо, че затрупва здравните услуги. Основна цел на всяка страна трябва да бъде да избегне това, именно социалното дистанциране може да е от най-голяма полза.

Избягването на претъпкани места (като натъпкани влакове) може да е необходимо за намаляване на разпространението.

Редовно миене на ръцете:

- CDC препоръчва редовно миене на ръцете със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

- Приоритизирайте измиването преди хранене и след като сте навън.

- Редовното миене на ръце изсушава ръцете, което в краен случай може да ги направи уязвими от инфекция. За да смекчим това, редовно използвайте овлажнител на основата на глицерин с механизъм за помпа или изстискване.

- Сапуните на калъпова основа са по-малко хигиенични.

- Проучване показа, че докосваме лицето си средно по 15 пъти на час. Това поведение може да бъде трудно да се промени, но ако държим ръцете си чисти, това ще бъде по-малко пагубно.

Изображение, показващо разликите в ефекта между видовете миене на ръце:

1) Преди миене,

2) Изплакване и изтръскване,

3) Шест секунди без сапун,

4) Шест секунди със сапун,

5) Петнадесет секунди със сапун,

6) Тридесет секунди със сапун.

Режете ноктите на ръцете!

Късите нокти на ръцете намаляват риска от улавяне на мръсотия (и вируси) под ноктите. Един метод за проверка дали ноктите ви са прекалено дълги, е като ги поставите срещу дланта си. Ако не можете да усетите пръстите си, а само ноктите, то те са твърде дълги, за да могат да се поддържат чисти.

Дезинфектант за ръце на базата на алкохол:

- CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията) препоръчва ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа с най-малко 70% алкохол. Оставете да изсъхне (изветрее).

Почиствайте телефона си:

- Като се има предвид колко често използваме телефоните си, това изглежда е следващият логичен приоритет, който трябва да бъде дезинфекциран. Използването на антибактериални кърпички или спиртни тампони (обикновено със 70% алкохол) за почистване на телефона и други предмети е добра опция.

Ако производителят на антибактериалните кърпички твърди, че могат да убият грипния вирус (H1N1) - това е добър знак, че те може да могат да направят подобно и с коронавируса. След като приключите с избърсването, оставете да изсъхне (изветрее).

Бъдете наясно с други предмети, които редовно докосвате, включително:

• Компютърна клавиатура и мишка,

• Ключове от къща и кола,

• Водни бутилки за многократна употреба,

• Волана на автомобила,

• Джобове на дрехи,

• Дръжки на врати.

И внимавайте при взаимодействие с тях - дезинфекцирайте, когато е възможно.

Поддържайте имунната си система здрава.

Примери за действия, които можете да предприемете, за да поддържате здрава имунна система:

Сън

Наспивайте се с адекватен и висококачествен сън. За повечето хора „адекватно“ означава 7-8 часа. Неслучайно „изгарянето на свещта в двата края“ *(прекалена умора) увеличава риска от заболяване. Преглед на литературата от 2004 г. заключава, че „лишаването от сън има значително влияние върху имунния отговор“ и „трябва да се счита за жизненоважна част от имунната система“

Упражнение

Упражнявайте се редовно, но не прекалявайте. Да цитирам изследване от 2007 г. за упражненията и имунната система - „умереното упражнение изглежда упражнява защитен ефект, докато многократните пристъпи на усилено натоварване могат да доведат до имунна дисфункция“.

Витамин D

Има данни, които предполагат:

• Витамин D играе ключова роля в имунната функция,

• Дефицитът на витамин D може да ви направи по-податливи на инфекция,

• Добавката с витамин D предпазва от остри инфекции на дихателните пътища,

• Като отбележим, че нищо от това не се отнася конкретно до коронавируса, а се отнася до общата здрава имунна функция.

Изводи:

 Добавката с витамин D беше безопасна и като цяло предпазва от остра инфекция на дихателните пътища. Пациентите, които са с недостиг на витамин D и тези, които не получават болусни дози, изпитват най-голяма полза.

От мета анализ на British Medical Journal (връзка), обхващащ 25 рандомизирани контролирани проучвания (11 311 участници).

Заключение:

Вече е ясно, че витамин D има важна роля в допълнение към класическите си ефекти върху калциевата и костната хомеостаза. Тъй като рецепторът за витамин D се експресира върху имунни клетки (В клетки, Т клетки и антиген-представящи клетки) и тези имунологични клетки са способни да синтезират активния метаболит на витамин D, той има способността да действа по автокринен начин в местна имунологична среда. Витамин D може да модулира вродените и адаптивни имунни отговори. Недостигът на витамин D е свързан с повишен автоимунитет и повишена чувствителност към инфекция. Тъй като имунните клетки при автоимунни заболявания реагират на мелиоративните ефекти на витамин D, полезните ефекти от допълване на хора с дефицит на витамин D с автоимунно заболяване могат да надхвърлят ефектите върху костната и калциевата хомеостаза.

От статия на британския медицински журнал за витамин D и имунната система (връзка)

Ние можем да получим витамин D от нашата диета (малки количества) и от излагане на слънце. Ако не получавате много слънце, може да бъде трудно да получите достатъчно количество витамин D от диета.

Какво е адекватно количество витамин D? Националните здравни институти (NIH) съветват получаване на 600 iu (15mcg) от всички източници на ден за възрастни. По подобен начин Националният институт за високи постижения в здравеопазването и грижите (NICE) съветва добавка, съдържаща 400iu (10 микрограма), приета ежедневно.

Д-р Джон Кембъл има страхотно видео за витамин D и имунната система. Той цитира насоките на NICE за добавяне на 400 iu на ден и казва, че лично приема витамин D добавка, съдържаща 1000 iu дневно.

Когато търсите добавка, има доказателства, които предполагат (връзка), че витамин D3 повишава нивата на витамин D с 1,7 пъти по-голяма ефективност от D2. Примери за сертифицирани производители на NSF, продаващи витамин D3, са Life Exension - 1,000iu, Thorne Research - 1,000iu и Pure Encapsulations - 1,000iu.

Заключение:

Надяваме се, че ако сте се натъкнали на тази статия и преди това сте се объркали относно разликата между маските N95, KN95 и FFP2 / FFP3, това ще изясни нещата за Вас.

За тези, говорещи испански, които могат да намерят тази статия за полезна, тя е преведена тук.

По-нататъшно обучение:

За превантивните мерки, които можете да предприемете като човек (които също са от колективна полза), вижте този кратък списък от видеоклипове на д-р Джон Кембъл:

• Витамин D и имунната система - YouTube видео,

• Треска - добра или лоша? Съвет: често много добър - YouTube видео част 1 и част 2,

• Как да избегнем вируси около нас (включително съвети за почистване) - YouTube видео,

• Колко дълго COVID-19 остава жизнеспособен и опасен на повърхности и във въздуха - YouTube видео.

Д-р Джон Кембъл в YouTube

Вижте източници на публикации по-долу:

1. Респиратори N95 срещу медицинските маски за предотвратяване на грип сред персонала на здравеопазването - Рандомизирана клинична проба - Lewis J. Radonovich Jr, MD et al. - JAMA - септември 2019 г.

2. Хирургическите маски срещу N95 респиратор за предотвратяване на грип сред работещите в здравеопазването - Рандомизирана проба - Марк Лоб и др. - JAMA - ноември 2009 г.

3. Използване на маска за лице и контрол на предаването на респираторния вирус в домакинствата - MacIntyre et al. - Журнал за възникващи инфекциозни заболявания - февруари 2009 г.

4. Болни и уморени: има ли съня жизненоважна роля за имунната система? - Bryant et al. (2004)

5. Упражнения и имунната система - Бролинсън (2007)

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Лични предпазни средства

Лични предпазни средства

Сравнение на маски N95 с FFP3 и FFP2 - каква е разликата?

Сравнение на маски N95 с FFP3 и FFP2 - каква е разликата?

В тази публикация ще разгледаме разликата между стандартите за филтриране на респиратори като N95 и FFP2 / FFP3... В тази публикация ще разгледаме разликата между стандартите за филтриране на респиратори като N95 и FFP2 / FFP3... 2021-07-14T11:15:23+03:00 Сравнение на маски N95 с FFP3 и FFP2 - каква е разликата?

<p>С новата Коронавирусна болест в световен мащаб, много хора са разбираемо загрижени за здравето и безопасността си.</p> <p><strong>В тази публикация ще разгледаме разликата между стандартите за филтриране на респиратори като N95 и FFP2 / FFP3.</strong></p> <p></p> <p><strong>Съдържание:</strong></p> <p><strong>1.</strong> Маски сравнени с респираторни (*дишащи, противогазови) маски.</p> <p><strong>2.</strong> Респираторни стандарти.</p> <p><strong>2.1.</strong> N95 срещу FFP3 &amp; FFP2.</p> <p><strong>2.2.</strong> KN95 сравнен с N95.</p> <p><strong>2.3.</strong> Дали N95 / N100 всъщност са по-добри от FFP2 / P3?</p> <p><strong>2.4.</strong> Клапанни сравнени с без клапанни респиратори.</p> <p><strong>2.5.</strong> Колко голям е Коронавирусът и респираторните маски могат ли да го филтрират?</p> <p><strong>2.6. </strong>N срещу P респиратори? (Маслена устойчивост).</p> <p><strong>2.7.</strong> Хидроустойчиви (*водоустойчиви) хирургични респиратори?</p> <p><strong>2.8.</strong> Пример за хирургически маски сравнени с нехирургични респиратори.</p> <p><strong>2.9.</strong> Рискове при използване на респираторни маски.</p> <p><strong>2.10.</strong> Надеждни марки?</p> <p><strong>2.11.</strong> Повторно използване на респиратора - как да ги дезинфекцирате безопасно?</p> <p><strong>3.</strong> Хирургически маски.</p> <p><strong>3.1.</strong> Могат ли хирургичните маски да филтрират Корона вируса?</p> <p><strong>4.</strong> DIY / Домашни маски.</p> <p><strong>5</strong>. От какво ни предпазват респираторите?</p> <p><strong>5.1</strong>. Необходима ли е защита на очите?</p> <p><strong>6</strong>. Свързани въпроси.</p> <p><strong>6.1.</strong> Какво можете да направите, за да намалите риска?</p> <p><strong>7.</strong> Обзор.</p> <p><strong>8</strong>. По-нататъшно обучение.</p> <p><strong>8.0.1.</strong> Вижте източници на публикации по-долу:</p> <p></p> <p><strong>Сравняване на маски с респиратори:</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Сравняване на маски с респиратори.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Сравняване на маски с респиратори.jpg" style="width: 500px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Преди да продължим по-нататък, нека само да разясним техническата разлика между &bdquo;маска&ldquo; и &bdquo;респиратор&ldquo;. В ежедневния ни език често казваме &ldquo;маска&rdquo; също и на това, което технически се нарича респираторна маска или респиратор.</p> <p></p> <p><strong>&nbsp;Защо и кога се използват маските?</strong></p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Маските са свободни, обхващащи носа и устата.</p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Проектирани са за еднопосочна защита, за улавяне на телесна течност, напускаща потребителя.</p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Пример &ndash; маска носена по време на операция за предотвратяване на кашлица, кихане и т.н. върху уязвимия пациент.</p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Противно на вярването, маските НЕ са предназначени да защитават потребителя.</p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; По-голямата част от маските нямат определена за тях безопасност (напр. NIOSH или EN).</p> <p></p> <p><strong>Използването на респиратори:</strong></p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Респираторите са плътно прилепнали маски, предназначени да създадат лицево уплътнение.</p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Респираторите без клапани осигуряват добра двупосочна защита чрез филтриране както на притока, така и на изтичането на въздух.</p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Те са проектирани да защитават потребителя (когато се носи правилно), до степента на безопасност на маската.</p> <p style="margin-left: .75in;">&middot;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Предлага се както за еднократна употреба, така и за половин или цяло лице.</p> <p></p> <p><strong>Видове респираторни маски</strong><strong>:</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ респираторни маски.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ респираторни маски.jpg" style="width: 439px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p><strong>1) </strong>Маска за еднократна употреба,</p> <p><strong>2) </strong>За половин лице,</p> <p><strong>3) </strong>За цяло лице<strong>.</strong></p> <p></p> <p><strong>Респираторни стандарти</strong><strong>:</strong></p> <p>Знаем, че маските в хирургически стил не са излишни по никакъв начин (обсъдени по-долу), те не са предназначени да защитават потребителя, докато респираторите са.</p> <p>Американският център за контрол на заболяванията (CDC) цитира стандарта за респиратор N95 като част от препоръчваните защитни средства. В своите често задавани въпроси за COVID-19 и техните SARS указания (SARS е подобен вид на вируса на Corona), уверява, че респиратор N95 е приемлив или по-добър.</p> <p></p> <p><strong>Сравнение на N95 с FFP3 &amp; FFP2</strong><strong>:</strong></p> <p>Най-често обсъжданият тип респиратор е N95. Това е американски стандарт, управляван от NIOSH - част от Центъра за контрол на заболяванията (CDC).</p> <p>Европа използва два различни стандарта. Резултатът за &bdquo;филтриране на лицева част&ldquo; (FFP) идва от EN стандарт 149:2001. Тогава стандартът EN 143 покрива оценките на P1 / P2 / P3. И двата стандарта се поддържат от CEN (Европейски комитет по стандартизация).</p> <p style="margin-left: .25in;"></p> <p><strong>Нека да видим как се сравняват всички различни стандарти:</strong></p> <p><img alt="" data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на респиратори.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на респиратори.jpg" style="width: 600px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Както можете да видите, най-близкият европейски еквивалент на N95 са респираторните маски с оценка FFP2 / P2, които са оценени на 94%, в сравнение с N95, който е оценен с 95%.</p> <p>По същия начин, най-близки до N100 са респираторите с рейтинг P3 - следван плътно зад него от FFP3.</p> <p></p> <p><strong>Можете приблизително да изчислите следното:</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Сравнение между маски N95, FFP2, P2, N99, N100, FFP3, P3.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Сравнение между маски N95, FFP2, P2, N99, N100, FFP3, P3.jpg" style="width: 448px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Да. N95 има същата спецификация като китайската KN95. Вижте документ на 3M (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://multimedia.3m.com/mws/media/1791500O/comparison-ffp2-kn95-n95-filtering-facepiece-respirator-classes-tb.pdf" href="https://multimedia.3m.com/mws/media/1791500O/comparison-ffp2-kn95-n95-filtering-facepiece-respirator-classes-tb.pdf" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">линк</a></u></strong>) - Да, цитирам &bdquo;разумно е да се обмисля Китайския KN95, а също така и</p> <p>AS / NZ P2, Корея клас 1-ви и Япония DS FFR като еквивалент на американски NIOSH N95 и европейски респиратори FFP2&ldquo;.</p> <p></p> <p><strong>Неща, на които трябва да обърнете внима</strong><strong>ние</strong><strong>:</strong></p> <p>Няма гаранция, че всички респиратори KN95 отговарят на своя си стандарт KN95 - внимавайте за измами.</p> <p>Внимавайте и за - добро уплътнение около лицето / малко подплънки за комфорт / поставете ластика и прикрепете към лицето с адекватна здравина и обтегнатост.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ KN95 и N95.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ KN95 и N95.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 559px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p><strong>Всъщност N95 / N100 дали са по-добри от FFP2 / P3?</strong></p> <p>Не е задължително, важно е да се отбележи, че тези стандарти определят само минималния % от частиците, които респираторът филтрира. Например, ако една маска е с FFP2, то той ще филтрира поне 94% от частиците с диаметър 0,3 микрона или по-големи. На практика това е някъде между 94% и 99%. Точната цифра често ще бъде цитирана от производителя в описанието на продукта.</p> <p></p> <p><strong>Добър пример е респираторът GVS Elipse</strong>, който в САЩ (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?k=gvs+respirator&amp;ref=nb_sb_noss_2&amp;linkCode=ll2&amp;tag=partnerid1275-20&amp;linkId=00d462c5be95abf4182d4a949d881892&amp;language=en_US" href="https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?k=gvs+respirator&amp;ref=nb_sb_noss_2&amp;linkCode=ll2&amp;tag=partnerid1275-20&amp;linkId=00d462c5be95abf4182d4a949d881892&amp;language=en_US" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">линк</a></u></strong>) е оценен на P100 (99,7%), а в Европа (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.amazon.co.uk/s/ref=as_li_ss_tl?k=gvs+respirator&amp;ref=nb_sb_noss&amp;linkCode=ll2&amp;tag=partner12750f-21&amp;linkId=5fa921a80a3d4b8c51ef534b0d238927&amp;language=en_GB" href="https://www.amazon.co.uk/s/ref=as_li_ss_tl?k=gvs+respirator&amp;ref=nb_sb_noss&amp;linkCode=ll2&amp;tag=partner12750f-21&amp;linkId=5fa921a80a3d4b8c51ef534b0d238927&amp;language=en_GB" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">линк</a></u></strong>) е оценен на P3 (99,95%). На практика, твърде вероятно е те да имат еднакъв капацитет за филтриране и в двата региона.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Респираторни маски.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Респираторни маски.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 489px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p></p> <p></p> <p><strong>Респираторни маски със или без филтър, сравне</strong><strong>ние:</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Респираторни маски със или без филтри.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Респираторни маски със или без филтри.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 494px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>✅ <strong>Вълнообразните респиратори улесняват издишването на въздух.</strong> Това ги прави по-удобни за носене и води до по-малко натрупване на влага вътре в респиратора. Идеален за неща като - Направи си сам - DIY/ строителни работи.</p> <p>❌ <strong>Проблемът с филтърните маски е, че те не филтрират издишването на потребителя, а само вдишването. </strong>Тази едностранна защита излага на опасност другите около носителя в ситуация като COVID-19. Поради тази причина болниците и други медицински практики не ги използват.</p> <p></p> <p><strong>Колко голям е коронавирусът и респираторите могат ли да го филтрират?</strong></p> <p>Дълга история - да, респираторите с висока ефективност при размер на частиците от 0,3 микрона (N95 / FFP2 или по-добри) могат на теория да филтрират частици до размера на коронавирус (който е около 0,1 микрона). Това, което все още не знаем е каква защита респираторите ще осигурят срещу коронавирус при тяхното ползване - ще трябва да изчакаме бъдещите проучвания да се потвърдят в тази насока.</p> <p><strong>Прочетете, за да научите повече &hellip;</strong></p> <p>Скорошна статия (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001017" href="https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001017" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">линк</a></u></strong>) показва, че коронавирусът варира между 0,06 и 0,14 микрона. Обърнете внимание, че документът се отнася до корона вирусната частица като 2019-nCoV, което беше нейното старо име. В момента вирусът се нарича SARS-CoV-2, а болестта, която представя при хората, се нарича COVID-19.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ микрони.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ микрони.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 185px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ микроскопична визуализация.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ микроскопична визуализация.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 374px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p><strong>Респираторите се измерват по ефективността им при филтриране на частици от 0,3 микрона или по-големи (като се отбелязва, че коронавирусът е по-малък от този).</strong></p> <p>Причината за концентрирането над 0,3 микрона е, защото това е &bdquo;най-проникващият размер на частиците&ldquo; (MPPS). Частиците над този размер се движат по начини, които бихме могли да предвидим, и ще попаднат във филтър с пропуски, по-малки от размера на частиците.Частиците, по-малки от 0,3 микрона, показват това, което се нарича Брауново движение - което ги прави по-лесни за филтриране.</p> <p>Брауновото движение се отнася до явление, при което масата на частиците е достатъчно малка, че вече не пътува безпрепятствено във въздуха. Вместо това той взаимодейства с молекулите във въздуха (азот, кислород и др.), което го кара да се прищипва между тях, движейки се по променлив модел. Според изследователите тази точка между &bdquo;нормалното&ldquo; движение и движението на Браун, е че това е най-трудният размер на частиците за улавяне от страна на филтрите.</p> <p><strong>Поуката, която може да се извлече, е че високата ефективност на филтъра с размер 0,3 микрона обикновено ще доведе до висока ефективност на филтъра под този размер.</strong></p> <p>За повече дискусия и подробности по темата за респираторните филтри и движението на брауни - вижте този страхотен <strong><u><a data-cke-saved-href="https://smartairfilters.com/en/blog/what-is-pm0-3-why-important/" href="https://smartairfilters.com/en/blog/what-is-pm0-3-why-important/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">пост</a></u></strong> на <strong>smartfilters.com</strong>.</p> <p></p> <p><strong>Брауново движение:</strong></p> <p><strong><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ движение.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ движение.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 185px; height: auto; max-width: 100%;" /></strong></p> <p>Сега нека разгледаме специфични изследвания, които измерват ефективността на филтъра при 0,3 микрона и по-малко (коронавирусна територия) &hellip;</p> <p><strong>Тази статия от 3M разглежда изследванията, които показват, че всички 6 от тестваните от тях респиратори N95 могат ефективно да филтрират по-малък от 0,1 микрона с приблизително 94% ефективност или по-висока.</strong> Графиката по-долу е от тази статия и илюстрира точно това:</p> <p>Средна ефективност на филтриране за 6 респиратора N95 (отляво) и разпределение на размера на капковите ядра от кихане (отдясно).</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на филтриране.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на филтриране.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 569px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Освен това <strong>smartfilters.com</strong> имат <strong><u><a data-cke-saved-href="https://smartairfilters.com/en/blog/coronavirus-pollution-masks-n95-surgical-mask/" href="https://smartairfilters.com/en/blog/coronavirus-pollution-masks-n95-surgical-mask/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">страхотна статия</a></u></strong> по този въпрос, позовавайки се на изследвания, показващи, че тестваните респиратори могат да филтрират до 0,007 микрона (много по-малки от COVID-19). Например респираторът 3M 8812 (с FFP1) е в състояние да филтрира 96,6% от частиците 0,007 микрона или повече. <strong>Предлагането на FFP2 или FFP3 би постигнало още по-голяма филтрация.</strong></p> <p>Изображението по-долу (щракнете върху него, за да го разгънете) показва размера на коронавирус, в сравнение с други малки молекули като червени кръвни клетки, или често се говори за размера на частиците PM 2.5.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ размер в микрони сравнение.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ размер в микрони сравнение.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Изображение на коронавирус съпоставен с други частици - от <strong>smartairfilters.com</strong></p> <p></p> <p><strong>N срещу P респиратори? (Маслена устойчивост):</strong></p> <p>CDC обяснява, че в САЩ има 3 оценки за защита срещу масла; N, R или P:</p> <p>N = Не е устойчив на масло</p> <p>R = донякъде устойчив на масло</p> <p>P = устойчив на силно масло</p> <p><strong>Това означава на практика, че за индустриални настройки, където въздухът може да съдържа много маслени частици, ако маската не е P, то тогава с времето маслото може да се влоши и да намали работата на филтъра.</strong></p> <p>За по-голямата част от хората, които се опитват да намалят подлагането на COVID-19, няма да е необходимо да се предпазват от масла - това е предназначено предимно за настройки на индустриалната употреба.</p> <p></p> <p><strong>Течно-устойчиви хирургични респиратори?</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Течно-устойчив хирургичен респиратор.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Течно-устойчив хирургичен респиратор.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 300px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p></p> <p><strong>Наред с "редовните" респиратори има и такива, които често се наричат "хирургически" или "хирургично одобрени" респиратори.</strong></p> <p>Те носят гореспоменатите рейтинги като N95 / FFP2, но са одобрени и за устойчивост на течности. Квалификация, регулирана от <strong><u><a data-cke-saved-href="https://wwwn.cdc.gov/PPEInfo/Standards/Info/ASTMF1862/F1862M17" href="https://wwwn.cdc.gov/PPEInfo/Standards/Info/ASTMF1862/F1862M17" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">ASTM F1862</a></u></strong>&nbsp;- която обхваща крайния случай, при който е пробита артерия и кръв с високо налягане се впръсква директно в респиратора. За да премине теста, маската трябва да издържи този спрей, без да позволява на течността да изтича вътре в маската.</p> <p>Можете да видите защо този вид маска е важен за операцията, но извън нея не е ясно колко допълнителна полза би предоставила. Редовните маски N95 / FFP2 ще блокират неща като кашлица и кихане.</p> <p>Таблицата за сравнение по-долу показва как обикновена маска N95 (8210) се изправя срещу 2 хирургически маски N95 (1860 и 1870+).</p> <p></p> <p><strong>Пример за хирургически срещу нехирургични респиратори:</strong></p> <p><img alt="" data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Сравнение между маски N95.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Сравнение между маски N95.jpg" style="width: 702px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p><strong>Вижте тази таблица за сравнение по-долу за основните разлики (източник: <u><a data-cke-saved-href="https://multimedia.3m.com/mws/media/1794572O/surgical-n95-vs-standard-n95-which-to-consider.pdf" href="https://multimedia.3m.com/mws/media/1794572O/surgical-n95-vs-standard-n95-which-to-consider.pdf" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">3М уебсайт</a></u>): </strong></p> <p><strong>Според <u><a data-cke-saved-href="https://multimedia.3m.com/mws/media/1794572O/surgical-n95-vs-standard-n95-which-to-consider.pdf" href="https://multimedia.3m.com/mws/media/1794572O/surgical-n95-vs-standard-n95-which-to-consider.pdf" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">уебсайта на 3М</a></u>:</strong></p> <p><em>[1] "ASTM F1862 е стандартен метод за изпитване за устойчивост на медицински маски за лице на проникване чрез синтетична кръв. Този тест е необходим, тъй като по време на някои медицински процедури може понякога да се спука кръвоносен съд, което води до високоскоростен поток от кръв и е нужна точно такава защитна медицинска маска. Процедурата на изпитване уточнява, че маска или респиратор са кондиционирани в средата с висока влажност, за да симулират човешка употреба и се поставят върху тестови държачи. Синтетичната кръв (2cc) се изстрелва хоризонтално в маската на разстояние от 30 см (12 инча).</em></p> <p><em>Хирургическите маски и респиратори се изпитват на база пропуск / неуспех при три скорости, съответстващи на обхвата на човешкото кръвно налягане (80, 120 и 160 mmHg). След това вътрешността на маската се инспектира, за да се установи дали някаква синтетична кръв е проникнала във вътрешността на маската за лице. Съпротивлението на течността съгласно този метод за изпитване е, когато устройството преминава на което и да е ниво. "</em></p> <p></p> <p><strong>По същество, всичките 3 от тези маски трябва да бъдат адекватни, съгласно указанията на CDC за 2019-nCoV и SARS. Както бе споменато и по-горе, където 1860 и 1870+ са по-добри от 8210, когато се сблъскват с течен спрей с висока скорост - което е възможно по време на операция (напр. Пробита артерия), но е малко вероятно при ежедневна употреба.</strong></p> <p></p> <p><strong>Рискове при използване на респиратори:</strong></p> <p>Съществуват редица възможни рискове с респираторите, за които си струва да сте наясно, за да избегнете повтарянето им.</p> <p>1. Неправилно поставяне и носене на респиратори - респираторът не може да ви защити напълно, ако не пасва на лицето ви. <strong>За повече информация вижте ръководствата на <u><a data-cke-saved-href="https://www.osha.gov/video/respiratory_protection/fittesting_transcript.html" href="https://www.osha.gov/video/respiratory_protection/fittesting_transcript.html" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">OSHA</a></u> относно тестването и проверка на годността.</strong></p> <p>2. Докосване на предната част на респиратора (който улавя вируси и т.н.) и след това прехвърляне на други предмети, което в крайна сметка може да се върне обратно до устата и носа ви.</p> <p>3. &nbsp;Поемане на ненужни рискове, докато носите респиратор. Не позволявайте да ви пресъздават фалшива увереност. <strong>Най-безопасното е да се поддържа социална дистанция.</strong></p> <p><strong>За допълнителна дискусия по тези 3 точки вижте разширяемото поле по-долу:</strong></p> <p></p> <p><strong>1. Неправилно поставяне и носене на респиратори</strong></p> <p>Важно е да се уверим, че респираторите, които използваме, образуват плътно прилепяне към лицето ни, така че целият въздух да се филтрира и да не преминава през страните. В нормални ситуации човек би опитал редица респиратори, за да намери такъв, който да пасва идеално. След това бихте &bdquo;поставили теста&ldquo; на респиратора, като го поставите плътно, след което проверите дали можете да помиришете или вкусите някакво химично вещество, който държите наблизо. Ако можете, моделът може да не е подходящ за вас. Ако не можете, това предполага, че сте преминали теста за годност. Вижте повече за този процес на <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.osha.gov/video/respiratory_protection/fittesting_transcript.html" href="https://www.osha.gov/video/respiratory_protection/fittesting_transcript.html" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">уебсайта на OSHA</a></u></strong> - включително подробности в списъка им с одобрени химикали за тестване на годност.</p> <p>В момента обаче сме в пандемични условия с недостиг както на респиратори, така и на химикали, използвани за тестване на годни. Следователно трябва да правим всичко възможно най-добре с това, което имаме под ръка. Въпреки това, акцента върху правилно поставяне на респиратори е от решаващо значение.</p> <p></p> <p><strong>2. Докосване на предната част на респиратора</strong></p> <p>Предната част на респиратора може да се възприема като мрежа - улавяща и филтрираща вируси и бактерии докато дишаме. Тогава проблемът възниква, ако докоснем предната част на маската и след това докосваме лицата си. Истината, е че&nbsp; трябва да се отнасяме към предната част на маската, като че е опасен материал, и винаги да мием ръцете си внимателно, след като я докоснем. Също така избягвайте да докосвате външната, а след това и вътрешната страна на маската, защото вътрешната трябва да осъществява тесен контакт с лицето ви и е трудно да се почиства.</p> <p></p> <p><strong>3. Поемане на ненужни рискове при излизане </strong></p> <p>Не позволявайте носенето на респиратор да ви даде увереност и да поемете ненужни рискове. Ефективността на респираторите е под 100%, за съжаление. Както поради ограниченията на капацитета си за филтриране (&lt;100%), така и поради 2-те точки, обсъдени по-горе. Така че, например, не ходете на събитие с много хора (особено ако е на закрито) и не си мислете, че е безопасно, защото носите респиратор. Най-безопасното нещо, което можете да направите, е да практикувате социално дистанциране.</p> <p></p> <p><strong>Надеждни марки?</strong></p> <p>За тези във Великобритания три от по-надеждните марки са 3M, JSP и GVS. Всички носят CE маркировка и предлагат FFP рейтинги.</p> <p>Подобно в САЩ, 3M и GVS са надеждни, като предлагат както N95, така и N100 оценки.</p> <p>За тези извън Обединеното Кралство или САЩ потърсете марки, които носят рейтинги, подходящи за вашата страна. Например, в Китай има стандарт KN95, който използва Китай GB2626-2006 стандарт и е почти идентичен със стандарта N95. Вижте този <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.google.com/url?sa=t&amp;rct=j&amp;q=&amp;esrc=s&amp;source=web&amp;cd=2&amp;cad=rja&amp;uact=8&amp;ved=2ahUKEwi2jIurnJroAhVWh1wKHSfpBOAQFjABegQICRAB&amp;url=https%3A%2F%2Fmultimedia.3m.com%2Fmws%2Fmedia%2F1791500O%2Fcomparison-ffp2-kn95-n95-filtering-facepiece-respirator-classes-tb.pdf&amp;usg=AOvVaw2z4TC1hPHN24_dcVwQNC1V" href="https://www.google.com/url?sa=t&amp;rct=j&amp;q=&amp;esrc=s&amp;source=web&amp;cd=2&amp;cad=rja&amp;uact=8&amp;ved=2ahUKEwi2jIurnJroAhVWh1wKHSfpBOAQFjABegQICRAB&amp;url=https%3A%2F%2Fmultimedia.3m.com%2Fmws%2Fmedia%2F1791500O%2Fcomparison-ffp2-kn95-n95-filtering-facepiece-respirator-classes-tb.pdf&amp;usg=AOvVaw2z4TC1hPHN24_dcVwQNC1V" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">3M PDF</a></u></strong> файл за повече подробности относно други стандарти (включително Корея и Япония).</p> <p></p> <p><strong>Повторно използване на респиратора - как да ги дезинфекцирате безопасно?</strong></p> <p>Изследване на <strong>SmartAirFilters</strong> (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://smartairfilters.com/en/blog/how-long-masks-last/" href="https://smartairfilters.com/en/blog/how-long-masks-last/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">линк</a></u></strong>) показа, че след 11 дни интензивна употреба в замърсен Пекин, техният респиратор е загубил само 1,4% от филтриращия капацитет. <strong>Знаем, че респираторите за еднократна употреба могат да продължат да функционират за повече от 1 ден / 1 употреба - за щастие!</strong></p> <p></p> <p><strong>Нова маска в сравнение със стара:</strong></p> <p><img alt="" data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ маска в сравнение със стара.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ маска в сравнение със стара.jpg" style="width: 500px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Това, което не е толкова ясно обаче, е как да се дезинфекцират безопасно респираторите, без да се разрушава функцията за филтриране.<strong> Изследванията, събрани от различни източници, предполагат, че следните методи са или добри, или лоши:</strong></p> <p><img alt="" data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Графа за обеззаразяване.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Графа за обеззаразяване.jpg" style="width: 752px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>&nbsp;* Тук има много за обсъждане и затова е добре да се направи отделна публикация за това. Прочетете повече за това тук:</p> <p><strong><u><a data-cke-saved-href="https://fastlifehacks.com/respirator-re-use-methods/" href="https://fastlifehacks.com/respirator-re-use-methods/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Преизползване на респиратора: Как да ги дезинфекцираме сигурно?</a></u></strong></p> <p></p> <p><strong>Хирургически маски:</strong></p> <p>Хирургическите маски обикновено представляват трислоен дизайн, с 2 слоя &bdquo;без тъканен&ldquo; плат, за да се превърне в &bdquo;разтопен&ldquo; слой в средата. Разтопеният слой е този, който осигурява възможност за филтриране. В респираторите се използва и разтопен материал и по този начин можете да си представите, че е много по-скъп и труден за получаване, а&nbsp;отскоро поради огромното търсене нещата се затрудниха още повече.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ хирургически.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ хирургически.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p><strong>1) </strong>Без тъканен слой,</p> <p><strong>2) </strong>Разтопен разпенващ слой,</p> <p><strong>3) </strong>Без тъканен слой.</p> <p></p> <p><strong>Изображенията на разпенените нишки под микроскоп идват от <u><a data-cke-saved-href="https://www.mdpi.com/2073-4360/10/9/959/htm" href="https://www.mdpi.com/2073-4360/10/9/959/htm" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">mdpi.com</a></u></strong></p> <p>Разтопен разпенващ се слой тъкан се изработва чрез разтопяване на пластмаса, след което се издува от двете страни с висока скорост върху въртяща се цев. Поставено правилно, това води до тъкан, съставена от миниатюрни нишки. За по-техническо (!) Обяснение на процеса - <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.fibre2fashion.com/industry-article/1280/nonwoven-processes-and-applications" href="https://www.fibre2fashion.com/industry-article/1280/nonwoven-processes-and-applications" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">вижте тук</a></u></strong>.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на разтопен машинен апарат.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на разтопен машинен апарат.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 600px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Диаграма на разтопения машинен апарат (вляво) идва от <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/melt-blown-process" href="https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/melt-blown-process" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">книгата на Ердем Рамазан</a></u></strong>, а изображението на разпенващото се стопяване (вдясно) идва от <strong><u><a data-cke-saved-href="https://en.wikipedia.org/wiki/Melt_blowing#/media/File:New-ingeo-fiber-grades_png.png" href="https://en.wikipedia.org/wiki/Melt_blowing#/media/File:New-ingeo-fiber-grades_png.png" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">4FFF в Wikipedia</a></u></strong>.</p> <p>Не всички разпенени тъкани имат една и съща способност за филтриране, някои са по-добри от други. За съжаление, не можем да тестваме способността за филтриране на разтопения слой без специализирани знания и оборудване. Това, което можем да направим обаче, е поне да проверим дали присъстващият разтопен слой е налице.</p> <p>По-долу показвам пример за хирургическа маска (в ляво), която дойде без разтопения слой. Можете да си представите, че предвид допълнителните разходи и текущия дефицит на разтопени тъкани, производителите могат да си спестят някой долар от ъглите от този слой и той да не присъства, така че си струва да внимавате.</p> <p><strong><em>Пример на разтопената тъкан, която трябва да бъде тук:</em></strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Пример за хирургична маска.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Пример за хирургична маска.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 600px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p><strong><em>На тази маска разтопената тъкан липсва!</em></strong></p> <p>Изборът на хирургични маски, които са тествани съгласно набор от стандартизирани методи за изпитване (ASTM F2100, EN 14683 или други подобни), ще помогне да се избегнат продукти с ниско качество. <strong><u><a data-cke-saved-href="https://fastlifehacks.com/wp-content/uploads/2020/04/astm-standard-example.jpg" href="https://fastlifehacks.com/wp-content/uploads/2020/04/astm-standard-example.jpg" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Стандартът ASTM</a></u></strong> за хирургични маски (по-специално нива 2 и 3) са фокусирани предимно върху устойчивостта на течности по време на операция. Тези по-високи нива не предлагат много повече по отношение на защитата от COVID-19 при нехирургични условия.</p> <p></p> <p><strong>Могат ли хирургичните маски да филтрират коронавируса?</strong></p> <p><em>Хирургична маска срещу Коронавирус:</em></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Хирургична маска срещу коронавирус.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Хирургична маска срещу коронавирус.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 500px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Докато FFP2 / FFP3 или N95 / N100 са златният стандарт, що се отнася до защитата на лицето, <strong>какво ще кажете за хирургическите маски, те осигуряват ли някаква защита?</strong></p> <p><strong>Строго погледнато, хирургическите маски са предназначени основно за защита на уязвимите пациенти от медицински специалисти. Спиране на носителя (напр. Хирург) от разпространението на микробите им при кашляне / кихане / говорене. Така че те са създадени да защитават пациентите, а не да защитават потребителя.</strong></p> <p>Очевиден недостатък на хирургическите маски в сравнение с респираторите е липсата им на плътно прилепване към лицето, което оставя празнини по краищата.</p> <p><strong>Понастоящем няма налични изследвания за ефикасността на хирургическите маски (или дори респиратори) за защита на носителите срещу коронавируса. </strong>Имайте в предвид,че това не е напълно изненадващо, тъй като вида на вирусът е доста нов за нас. Вместо това, по-долу се разглеждат изследванията около използването на хирургични маски и N95 маски в контекста на вируса Инфлуенца, като се акцентира по-специално над самата защита, предоставена на носителите. Вируса Инфлуенца може да бъде добра вирусна частица, за да го сравним, тъй като и двете са преносими чрез капчици и аерозол, и двете причиняват респираторна инфекция, и двете са сходни по размер на частиците.</p> <p><em>Забележка: Моля, не свързвайте сравнението с грипната частица като предположение, че те са сравними заболявания - текущите данни предполагат, че коронавирусът може да има по-висока смъртност.</em></p> <p><em><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ и грип.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ и грип.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 400px; height: auto; max-width: 100%;" /></em></p> <p><em>Източник на размера на коронавирус (SARS-CoV-2) е този </em><em><strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001017" href="https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001017" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">документ</a></u></strong>, докато източници за размера на грипа е този <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074182/" href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074182/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">документ</a></u></strong> (евентуално публикувана във Vaccine) и Frontiers Microbiology <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249889/" href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249889/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">документ</a></u></strong>.</em></p> <p>В първото проучване, което ще разгледаме, 2862 американски здравни служители бяха разделени в 2 групи, тези, които носят маски N95 и тези, които носят хирургически маски. Имаше 207 лабораторно потвърдени случаи на Инфлуенца в групата за износване на респиратора, в сравнение с 193 в групата за носене на маска - разлика, която не беше статистически значима.</p> <p><strong>Резултати: </strong>Между 2862 смесени участника (което е възраст 43 (11,5) години; 2369 са (82,8%) жени, 2371 завършиха обучението и дадоха отчет към 5180 HCP-seasons. Имаше и 207 лабораторни потвърдени инфектирани случаи на Инфлуенца (8,2% HCP-seasons) в N95 респираторна група и 193 (7,2% от HCP-seasons) в медицинската група с маските (разлика, 1,0%, (95% CL, - 0,5% до 2,5%) П = .18 (коригирано съотношение на коефициентите OR, 1.18 (95% Cl, 0,95-1-45)). <strong>Имаше 1556 случаи на точни болести в респираторната група срещу 1711 в групата с маските.</strong></p> <p></p> <p><strong>Заключение и практическо значение:</strong></p> <p>Сред хората за извънболнична медицинска помощ, N95 респиратори сравнени с медицински маски, носени от участниците в това проучване, не доведоха до значителна разлика в честотата на потвържденията от лабораторния вирус Инфлуенца.</p> <p>В следващото проучване канадските медицински сестри са разделени на 2 групи, тези, които носят маски N95 и тези, които носят хирургически маски. Имаше 50 случая на грип в групата на хирургичните маски, в сравнение с 48 в групата на респираторите N95. Отново няма съществена разлика.</p> <p><strong>И така, накъде ни насочва всичко това?</strong> Тези две проучвания предполагат, че хирургическите маски са приблизително сравними с маските N95, когато става въпрос за предотвратяване на грипни заболявания при близки контактни клинични условия. Това, което това не ни казва, е дали е по-добре да не носим нищо на лицето си. За да разберем това, се нуждаем от проучване, което има контролна група, която не използва защита на лицето. Поради етични съображения тези изследвания не са в изобилие, но имаме поне едно.</p> <p><strong>В това австралийско проучване</strong> те са разгледали 286 възрастни в 143 домакинства, които имат деца с грипоподобно заболяване Инфлуенца. За по-голяма яснота, грипоподобните заболявания Инфлуенца не са същите като лабораторно потвърдените тип грипове. Той се диагностицира от симптоми като треска, суха кашлица и чувство за отпадналост, което може да означава грип, но може да бъде причинено и от обикновената настинка или други вируси. Те открили, че възрастните, които носят маски в дома, са с 4 пъти по-малка вероятност от заразяване, отколкото тези, които не са носили, да бъдат заразени от деца в домакинството с респираторна инфекция. <strong>Тук има хубав анализ на изследването от Imperial College London.</strong></p> <p></p> <p><strong>Ефекта от носене на маска във вирусо-инфектиращи норми:</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ от носене на маска.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ от носене на маска.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 573px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Снимка от <strong><u><a data-cke-saved-href="https://smartairfilters.com/en/blog/n95-mask-surgical-prevent-transmission-coronavirus/" href="https://smartairfilters.com/en/blog/n95-mask-surgical-prevent-transmission-coronavirus/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">smartairfilters.com</a></u></strong></p> <p><strong>Определено ще е справедливо да се отбележи, че това австралийско проучване е много малко и не може да се счита за окончателно по никакъв начин. Имайте в предвид, че трябва да работим още над това, което дава като инфо, но все пак ни дава поне някои данни:</strong></p> <p>&bull; Носенето на хирургическа маска или респиратор N95 (FFP2) беше по-добро (в проучването си) за защита от грипоподобни заболявания на Инфлуенца, отколкото носенето на нищо.</p> <p>&bull; Въпреки, че можем да предвидим, че хирургическите маски са по-слаби от респираторните, проучванията по-горе предполагат, че те не са толкова зле, колкото може да се предположи. Например, първите две проучвания не откриха значителна разлика между хирургическите маски и респираторите N95, когато предпазват носителите срещу грип.</p> <p>&bull; Важно е да се отбележи, че използвахме защитата от грип като заместител на SARS-CoV-2 (коронавирус). Това се прави, защото SARS-CoV-2 е нов и няма сравними проучвания по него. Но разбира се недостатъкът е, че все още остава много несигурност, тъй като SARS-CoV-2 може да действа доста различно по отношение на предаването.</p> <p><strong>В лабораторни условия и при изкуствени условия установяваме, че хирургическите маски са в състояние да блокират 80% от частиците до 0,007 микрона. В сравнение с респиратора 3M 8812 в това проучване, който блокира 96% (FFP1 с оценка).</strong> Това обикновено съвпада с нашата дискусия по-горе.</p> <p></p> <p><strong>% Блокирани частици:</strong></p> <p><img alt="" data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Процент блокирани частици.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Процент блокирани частици.jpg" style="width: 700px; height: auto; max-width: 100%;" /></p> <p>Снимка от <strong><u><a data-cke-saved-href="https://smartairfilters.com/en/blog/n95-mask-surgical-prevent-transmission-coronavirus/" href="https://smartairfilters.com/en/blog/n95-mask-surgical-prevent-transmission-coronavirus/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">smartairfilters.com</a></u></strong></p> <p><strong>В заключение:</strong> не знаем колко хирургическите маски осигуряват защита срещу новия коронавирус. По-горе обаче, най-малкото подсказва, че <strong>хирургическата маска може да осигури повече от нулева защита </strong>- и това си струва да бъдете наясно. Има смисъл да ги носите само за защита като краен метод - респираторите са основният избор.</p> <p><strong><u><a data-cke-saved-href="https://medicalpark.bg/sravnenie-na-maski-n95-s-fffp3-i-ffp2-kakva-e-razlikata" href="https://medicalpark.bg/sravnenie-na-maski-n95-s-fffp3-i-ffp2-kakva-e-razlikata" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener"></a></u></strong></p> <p>Много по-безопасно е да се избягва компанията на хора, които са болни или потенциално болни и да се намали като цяло социалният контакт, особено на големи групи хора (вижте раздела за социално дистанциране по-долу). Като повторение, използването или хирургическите маски трябва да е в краен случай - носенето на такава не трябва да насърчава никого да поема ненужни рискове на външно излагане. Ако сме в присъствието на някой болен, който има / може да има коронавирус, има смисъл те да носят маска или респиратор, за да намалят способността им да разпространяват болестта.</p> <p></p> <p><strong>Направи си сам / домашни маски:</strong></p> <p>Наскоро CDC (Център за контрол за заболявания) <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.html" href="https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.html" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">обяви насоки</a></u></strong> на американските граждани, че &bdquo;платнени покрития за лице&ldquo; трябва да се използват в обществени условия, където мерките за социално дистанциране са трудни за поддържане.</p> <p>Отбелязвайки, че хирургическите маски и респиратори N95 трябва да бъдат запазени за здравните работници. Ако гражданите не купуват респиратори или хирургически маски, им остава да купуват маски на основата на плат от места като Amazon или трябва да си направят сами.</p> <p></p> <p><strong>Моята маска пази теб</strong>, <strong>твоята маска пази мен.</strong></p> <p><strong><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ маска пази теб, твоята маска пази мен..jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ маска пази теб, твоята маска пази мен..jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: 252px;" /></strong></p> <p><strong>И така, как човек си прави собствена маска?</strong></p> <p>Първо, си заслужава да се отбележи как различните предмети за бита се сравняват по отношение на ефективността на филтъра и дишането. За това <strong>можем да се позовем на проучване на университета в Кеймбридж</strong> (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.cambridge.org/core/journals/disaster-medicine-and-public-health-preparedness/article/testing-the-efficacy-of-homemade-masks-would-they-protect-in-an-influenza-pandemic/0921A05A69A9419C862FA2F35F819D55" href="https://www.cambridge.org/core/journals/disaster-medicine-and-public-health-preparedness/article/testing-the-efficacy-of-homemade-masks-would-they-protect-in-an-influenza-pandemic/0921A05A69A9419C862FA2F35F819D55" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">връзка</a></u></strong>), което разкри, че &bdquo;калъфката за възглавници и тениската от 100% памук бяха най-подходящите домакински материали за импровизирана маска за лице&ldquo;.</p> <p></p> <p><strong>Ефективност на домакинските материали срещу 1-микронни частици:</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на домакинските материали за защита.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на домакинските материали за защита.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: 456px;" /></p> <p>Снимка от <strong><u><a data-cke-saved-href="https://smartairfilters.com/en/blog/n95-mask-surgical-prevent-transmission-coronavirus/" href="https://smartairfilters.com/en/blog/n95-mask-surgical-prevent-transmission-coronavirus/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">smartairfilters.com</a></u></strong></p> <p></p> <p>Интересното е, че други артикули като торбички за прахосмукачки и кърпи за съдове показват по-голям капацитет за филтриране, така че защо проучването не ги е избрало? За съжаление тези елементи се представиха лошо при тестовете за дишане. Маската е малко добра, ако не можете да дишате от нея. Вижте <strong><u><a data-cke-saved-href="https://smartairfilters.com/en/blog/best-materials-make-diy-face-mask-virus/" href="https://smartairfilters.com/en/blog/best-materials-make-diy-face-mask-virus/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">това описание</a></u></strong> на <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.cambridge.org/core/journals/disaster-medicine-and-public-health-preparedness/article/testing-the-efficacy-of-homemade-masks-would-they-protect-in-an-influenza-pandemic/0921A05A69A9419C862FA2F35F819D55" href="https://www.cambridge.org/core/journals/disaster-medicine-and-public-health-preparedness/article/testing-the-efficacy-of-homemade-masks-would-they-protect-in-an-influenza-pandemic/0921A05A69A9419C862FA2F35F819D55" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">проучването</a></u></strong> за повече подробности (и хубави графики!).</p> <p></p> <p><strong>По-долу са изброени някои методи за маски "DIY / направи си сам", изброени от прости до напреднали:</strong></p> <p>1) <u>Без модификации маска от тениска</u></p> <p>Не искате да извадите ножицата? Няма проблем. Този метод показва как да увиеш тениска около лицето си, без да я коригираме. Въз основа на горното проучване използвайте тениски със 100% памук, когато е възможно. Намерете пълното ръководство за този метод <strong><u><a data-cke-saved-href="https://how2dostuff.blogspot.com/2005/11/how-to-make-ninja-mask-out-of-t-shirt.html" href="https://how2dostuff.blogspot.com/2005/11/how-to-make-ninja-mask-out-of-t-shirt.html" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">тук</a></u></strong>.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ от тениска.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ от тениска.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 300px; height: 287px;" /></p> <p></p> <p>2) <u>Безшевна маска от тениска</u></p> <p>Този метод използва само тениска, ножица, химикалка и линийка. Вижте пълните инструкции за видеоклипа на <strong><u><a data-cke-saved-href="https://youtu.be/VqHHViHKfrg?t=78" href="https://youtu.be/VqHHViHKfrg?t=78" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Runa Ray в YouTube</a></u></strong>.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ от тениска-2.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ от тениска-2.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: 162px;" /></p> <p></p> <p>3) <u>Маски със шевна машина</u></p> <p>За тези с шевни машини ... има 2 добри урока за маски. Първият, обикновен (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://youtu.be/AhGUBjK10DI" href="https://youtu.be/AhGUBjK10DI" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">връзка в YouTube</a></u></strong>), вторият - по-усъвършенстван дизайн с връзки, монтиран нос и джоб за филтър (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.youtube.com/watch?v=y3lcPRHo_nY" href="https://www.youtube.com/watch?v=y3lcPRHo_nY" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">връзка към YouTube</a></u></strong>).</p> <p>Маска за лице плътно прилепваща, с монтиран джоб и филтър за нос.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ маски.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ маски.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 500px; height: 263px;" /></p> <p>Разбира се, нивото на защита, което предлагат тези DIY маски, е под нивото на хирургическите маски и респиратори. Но все пак.</p> <p>Ако сте виждали други страхотни дизайни на DIY маски, моля споделете ги по-долу в коментарите.</p> <p></p> <p><strong>От какво ни предпазват респираторите???</strong></p> <p></p> <p><strong>Капчици</strong></p> <p>Основна причина за носенето на респиратор е предпазването от капчици. Например, ако болен човек кашля или киха, когато е в непосредствена близост до нас, <strong>респираторът образува бариера, за да предотврати телесните течности да достигнат до лицето ни.</strong> Капките обикновено са големи и гравитацията ги влачи надолу, за да кацне върху обекти, а не да стои във въздуха. Така, че те не пътуват много големи разстояния. Има обаче изследвания за микрокапки, които се изхвърлят дори по време на говорене. <strong><u><a data-cke-saved-href="https://vimeo.com/402577241" href="https://vimeo.com/402577241" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Този видеоклип</a></u></strong> във <strong>Vimeo</strong>, направен от японски изследователи, улавя микро капчици върху камерата, използвайки високоскоростни камери. Знаем, че големите капчици играят роля в предаването, но все още не е ясно каква роля играят микрокапчиците.</p> <p><strong>Аерозоли (&lt;10ɱm)&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; пръскане на големи капчици (&gt;0,1 mm)</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Предпазване от аерозоли.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Предпазване от аерозоли.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: 354px;" /></p> <p><strong>Кашляне (V=10m/s)&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Кихане (V= 50 m/s)&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Издишване 1,5m</strong></p> <p><em>Изображение от </em><strong><u><a data-cke-saved-href="https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71" href="https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener"><em>блога на Sui Huang</em></a></u></strong><em> относно необходимостта от използване на маска</em></p> <p></p> <p><strong>Аерозолите</strong></p> <p>Това, което може да остане във въздуха известно време, са аерозолирани вирусни частици. Така че, например, можете да си представите как някой създава <strong>два проблема при кихане</strong>, първите са изхвърлени капчици, които изминават малко разстояние, а след това втори, аерозолизирани вирусни частици, които остават във въздуха за по-дълго. <strong>Понастоящем има дебат и несигурност за това колко дълго COVID-19 може да остане аерозолизиран</strong> и каква част от риска този вектор се сравнява с другите. Това, което можем да направим, е да сме наясно какво казват изследванията в момента и вероятно да грешим от страна на предпазливостта, докато не бъде потвърдено.</p> <p>Учени от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.niaid.nih.gov/" href="https://www.niaid.nih.gov/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">NIAID</a></u></strong>) публикуват проучване в NEJM (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973" href="https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">линк</a></u></strong>) за това какво може да се случи при контролирани лабораторни условия. Те използваха пулверизатор, който създава аерозол от течности и тестваха колко дълго вирусът остава измерим във въздуха, докато се аерозира. Те също така тестваха колко дълго вирусът е измерим на други повърхности. <strong>Резултатите от тях показват, че вирусът остава измерим за целия период на експеримента с аерозолизация; 3 часа.</strong> Вижте графиките по-долу за повече подробности:</p> <p><em>Графика А. Аерозоли с вирус жизнеспособен за 3 часа (пълна продължителност на експеримента)</em></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Предпазване от аерозоли-графика.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Предпазване от аерозоли-графика.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 409px; height: 510px;" /></p> <p><em>Графика Б. Горен ред ляво: При пластмаса до 72 часа / Горен ред дясно: Метал до 72 часа / Долен ред ляво: При мед до 4 часа / Долен ред дясно: При картон до 24 часа</em></p> <p><em>Това изображение идва от </em><em><strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf" href="https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">предпечатания</a></u></strong></em><em> по-горе NIAID, показващ титъра на вируса (вирусен товар)</em></p> <p></p> <p><strong>Д-р Джон Кембъл</strong> е направил видеоклип в <strong><u><a data-cke-saved-href="https://youtu.be/JNQUHc8wbRc" href="https://youtu.be/JNQUHc8wbRc" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">YouTube</a></u></strong>, обсъждащ този документ по-подробно.</p> <p></p> <p><strong>Уста и нос</strong></p> <p>Тогава накрая, докато респираторът покрива лицето ни, много ни е трудно да докоснем предмет с вируса и да го пренесем в устата и носа си. Това е един вид вторична полза в допълнение към споменатите по-горе две. <strong>Просто трябва да сме сигурни, че внимателно измиваме ръцете си веднага щом свалим респиратора.</strong></p> <p></p> <p><strong>Необходима ли е защита на очите?</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ ли е защита на очите.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ ли е защита на очите.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 622px; height: 350px;" /></p> <p>Докато <strong>коронавирусът не може да проникне през кожата</strong>, той може да проникне през всички открити лигавици, включително очите.</p> <p>Ето защо често виждате медицински специалисти, които носят маски за очи, когато са в контакт със заразени пациенти. Казаното досега, <strong>очите са вероятно по-нисък риск като път на влизане, в сравнение с устата, която постоянно вдишва въздух директно в белите дробове.</strong></p> <p><strong>Има два начина за защита на очите</strong>, по които хората се водят; единият е респиратор за еднократна употреба и предпазни очила, а другият е респиратор за цялото лице. Очилата с гумено въздушно уплътнение осигуряват по-строга въздушна бариера. Например, <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?k=bolle+safety+goggles&amp;ref=nb_sb_noss_1&amp;linkCode=ll2&amp;tag=partnerid1275-20&amp;linkId=620dd04f1917277aaab20f56b6f020a7&amp;language=en_US" href="https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?k=bolle+safety+goggles&amp;ref=nb_sb_noss_1&amp;linkCode=ll2&amp;tag=partnerid1275-20&amp;linkId=620dd04f1917277aaab20f56b6f020a7&amp;language=en_US" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Boll&eacute;</a></u></strong> правят някои минималистични модели, които включват гумено уплътнение, но има много опции.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Предпазни очила.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Предпазни очила.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: 253px;" /></p> <p><strong>1) </strong>По-слабо предпазване,</p> <p><strong>2) </strong>По-добро предпазване.</p> <p></p> <p><strong>Свързани въпроси &hellip;</strong></p> <p><strong>Какво можете да направите, за да намалите риска?</strong></p> <p></p> <p><strong>Социално дистанциране</strong><strong>:</strong></p> <p>Вируси като грип и новия коронавирус се разпространяват от хора, които вирусът влиза в контакт с хора, които не са заразени.</p> <p><strong>Колкото повече влизате в контакт със заразени хора, толкова по-голяма е вероятността да хванете инфекцията.</strong> Социалното дистанциране, според <strong><u><a data-cke-saved-href="https://en.wikipedia.org/wiki/Social_distancing" href="https://en.wikipedia.org/wiki/Social_distancing" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Wikipedia</a></u></strong>, са действия за контрол на инфекции, които се предприемат от служителите на общественото здравеопазване, за да спрат или забавят разпространението на силно заразна болест. <strong>Това виждаме в действие вече в страни като Китай, Южна Корея и Италия.</strong> В допълнение към мерките за социално дистанциране, предприети от правителствата, ние сами можем да изберем дали да намалим физическото излагане на потенциално болни хора, като например:</p> <ul> <li>Проучване на възможността да работим от вкъщи, ако вашата работа го позволява.</li> <li>Избягвайте големи публични събирания като спортни събития или ситуации, при които може да влезете в контакт с тълпи хора (като търговски центрове, фитнес зали или кина).</li> <li>Взаимодействие с хора по телефона / видео разговори, вместо лично.</li> </ul> <p></p> <p><strong>Тези видове стъпки може да са пречка за нормалния живот. Намерението обаче е това да бъде краткосрочна мярка - не завинаги!</strong></p> <p>Един от основните рискове при пандемия е, че първоначалното разпространение е толкова бързо, че затрупва здравните услуги. Основна цел на всяка страна трябва да бъде да избегне това, именно социалното дистанциране може да е от най-голяма полза.</p> <p><em><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Социално дистанциране.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/Социално дистанциране.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 536px; height: 350px;" /></em></p> <p><em>Избягването на претъпкани места (като натъпкани влакове) може да е необходимо за намаляване на разпространението.</em></p> <p></p> <p><strong>Редовно миене на ръцете:</strong></p> <p>- CDC препоръчва редовно миене на ръцете със сапун и вода за най-малко 20 секунди.</p> <p>- Приоритизирайте измиването преди хранене и след като сте навън.</p> <p>- Редовното миене на ръце изсушава ръцете, което в краен случай може да ги направи уязвими от инфекция. За да смекчим това, редовно използвайте <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?k=glycerin+hand+moisturizer&amp;refresh=1&amp;ref=glow_cls&amp;linkCode=ll2&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=8db72db5542d5d6e1cae4c0ed0aeb265&amp;language=en_US" href="https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?k=glycerin+hand+moisturizer&amp;refresh=1&amp;ref=glow_cls&amp;linkCode=ll2&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=8db72db5542d5d6e1cae4c0ed0aeb265&amp;language=en_US" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">овлажнител на основата на глицерин</a></u></strong> с механизъм за помпа или изстискване.</p> <p>- Сапуните на калъпова основа са по-малко хигиенични.</p> <p>- Проучване показа, че докосваме лицето си средно по 15 пъти на час. Това поведение може да бъде трудно да се промени, но ако държим ръцете си чисти, това ще бъде по-малко пагубно.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на ръцете със сапун.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на ръцете със сапун.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: 490px;" /></p> <p><strong>Изображение, показващо разликите в ефекта между видовете миене на ръце:</strong></p> <p><strong>1) </strong>Преди миене,</p> <p><strong>2) </strong>Изплакване и изтръскване,</p> <p><strong>3) </strong>Шест секунди без сапун,</p> <p><strong>4)</strong> Шест секунди със сапун,</p> <p><strong>5) </strong>Петнадесет секунди със сапун,</p> <p><strong>6) </strong>Тридесет секунди със сапун.</p> <p></p> <p><strong>Режете ноктите на ръцете!</strong></p> <p>Късите нокти на ръцете намаляват риска от улавяне на мръсотия (и вируси) под ноктите. Един метод за проверка дали ноктите ви са прекалено дълги, е като ги поставите срещу дланта си. Ако не можете да усетите пръстите си, а само ноктите, то те са твърде дълги, за да могат да се поддържат чисти.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на ноктите.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на ноктите.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: 360px;" /></p> <p></p> <p><strong>Дезинфектант за ръце на базата на алкохол:</strong></p> <p>- <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/cleaning-disinfection.html" href="https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/cleaning-disinfection.html" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията) препоръчва</a></u></strong> ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа с най-малко 70% алкохол. Оставете да изсъхне (изветрее).</p> <p></p> <p><strong>Почиствайте телефона си:</strong></p> <p>- Като се има предвид колко често използваме телефоните си, това изглежда е следващият логичен приоритет, който трябва да бъде дезинфекциран. Използването на <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?k=antibacterial+wipes&amp;ref=nb_sb_noss_2&amp;linkCode=ll2&amp;tag=partnerid1275-20&amp;linkId=003844d331c8b6bb9554c49d97fcf896&amp;language=en_US" href="https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?k=antibacterial+wipes&amp;ref=nb_sb_noss_2&amp;linkCode=ll2&amp;tag=partnerid1275-20&amp;linkId=003844d331c8b6bb9554c49d97fcf896&amp;language=en_US" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">антибактериални кърпички</a></u></strong> или <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.amazon.com/BD-Alcohol-Prep-Swabs-100/dp/B001UWNBVC/ref=as_li_ss_tl?keywords=alcohol+swabs&amp;qid=1583605868&amp;refresh=1&amp;sr=8-3&amp;linkCode=ll1&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=e94352b7c7a09203e69cf1e30865f0b5&amp;language=en_US" href="https://www.amazon.com/BD-Alcohol-Prep-Swabs-100/dp/B001UWNBVC/ref=as_li_ss_tl?keywords=alcohol+swabs&amp;qid=1583605868&amp;refresh=1&amp;sr=8-3&amp;linkCode=ll1&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=e94352b7c7a09203e69cf1e30865f0b5&amp;language=en_US" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">спиртни тампони</a></u></strong> (обикновено със 70% алкохол) за почистване на телефона и други предмети е добра опция.</p> <p>Ако производителят на антибактериалните кърпички твърди, че могат да убият грипния вирус (H1N1) - това е добър знак, че те може да могат да направят подобно и с коронавируса. След като приключите с избърсването, оставете да изсъхне (изветрее).</p> <p></p> <p><strong>Бъдете наясно с други предмети, които редовно докосвате, включително:</strong></p> <p>&bull; Компютърна клавиатура и мишка,</p> <p>&bull; Ключове от къща и кола,</p> <p>&bull; Водни бутилки за многократна употреба,</p> <p>&bull; Волана на автомобила,</p> <p>&bull; Джобове на дрехи,</p> <p>&bull; Дръжки на врати.</p> <p></p> <p><strong>И внимавайте при взаимодействие с тях - дезинфекцирайте, когато е възможно.</strong></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на телефон.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/ на телефон.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 627px; height: 388px;" /></p> <p></p> <p><strong>Поддържайте имунната си система здрава.</strong></p> <p><strong>Примери за действия, които можете да предприемете, за да поддържате здрава имунна система:</strong></p> <p></p> <p><strong>Сън</strong></p> <p>Наспивайте се с адекватен и висококачествен сън. За повечето хора &bdquo;адекватно&ldquo; означава 7-8 часа. Неслучайно &bdquo;изгарянето на свещта в двата края&ldquo; *(прекалена умора) увеличава риска от заболяване. Преглед на литературата от 2004 г. заключава, че &bdquo;лишаването от сън има значително влияние върху имунния отговор&ldquo; и &bdquo;трябва да се счита за жизненоважна част от имунната система&ldquo;</p> <p></p> <p><strong>Упражнение</strong></p> <p>Упражнявайте се редовно, но не прекалявайте. Да цитирам изследване от 2007 г. за упражненията и имунната система - &bdquo;умереното упражнение изглежда упражнява защитен ефект, докато многократните пристъпи на усилено натоварване могат да доведат до имунна дисфункция&ldquo;.</p> <p></p> <p><strong>Витамин D</strong></p> <p><strong>Има данни, които предполагат:</strong></p> <p>&bull; Витамин D играе ключова роля в имунната функция,</p> <p>&bull; Дефицитът на витамин D може да ви направи по-податливи на инфекция,</p> <p>&bull; Добавката с витамин D предпазва от остри инфекции на дихателните пътища,</p> <p>&bull; Като отбележим, че нищо от това не се отнася конкретно до коронавируса, а се отнася до общата здрава имунна функция.</p> <p></p> <p><strong>Изводи:</strong></p> <p>&nbsp;Добавката с витамин D беше безопасна и като цяло предпазва от остра инфекция на дихателните пътища. Пациентите, които са с недостиг на витамин D и тези, които не получават болусни дози, изпитват най-голяма полза.</p> <p><em>От мета анализ на British Medical Journal (</em><em><strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583" href="https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">връзка</a></u></strong></em><em>), обхващащ 25 рандомизирани контролирани проучвания (11 311 участници).</em></p> <p></p> <p><strong>Заключение:</strong></p> <p>Вече е ясно, че витамин D има важна роля в допълнение към класическите си ефекти върху калциевата и костната хомеостаза. Тъй като рецепторът за витамин D се експресира върху имунни клетки (В клетки, Т клетки и антиген-представящи клетки) и тези имунологични клетки са способни да синтезират активния метаболит на витамин D, той има способността да действа по автокринен начин в местна имунологична среда. Витамин D може да модулира вродените и адаптивни имунни отговори. <strong>Недостигът на витамин D е свързан с повишен автоимунитет и повишена чувствителност към инфекция.</strong> Тъй като имунните клетки при автоимунни заболявания реагират на мелиоративните ефекти на витамин D, полезните ефекти от допълване на хора с дефицит на витамин D с автоимунно заболяване могат да надхвърлят ефектите върху костната и калциевата хомеостаза.</p> <p><em>От статия на британския медицински журнал за витамин D и имунната система (</em><em><strong><u><a data-cke-saved-href="https://jim.bmj.com/content/59/6/881.abstract" href="https://jim.bmj.com/content/59/6/881.abstract" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">връзка</a></u></strong>)</em></p> <p></p> <p><strong>Ние можем да получим витамин D от нашата диета (малки количества) и от излагане на слънце. Ако не получавате много слънце, може да бъде трудно да получите достатъчно количество витамин D от диета.</strong></p> <p>Какво е адекватно количество витамин D? <strong>Националните здравни институти (NIH) <u><a data-cke-saved-href="https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/" href="https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">съветват</a></u> получаване на 600 iu (15mcg) от всички източници на ден за възрастни</strong>. По подобен начин Националният институт за високи постижения в здравеопазването и грижите (NICE) <strong><u><a data-cke-saved-href="https://cks.nice.org.uk/vitamin-d-deficiency-in-adults-treatment-and-prevention#!scenario:1" href="https://cks.nice.org.uk/vitamin-d-deficiency-in-adults-treatment-and-prevention#!scenario:1" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">съветва</a></u></strong> добавка, съдържаща 400iu (10 микрограма), приета ежедневно.</p> <p><strong>Д-р Джон Кембъл има</strong> <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.youtube.com/watch?v=W5yVGmfivAk" href="https://www.youtube.com/watch?v=W5yVGmfivAk" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">страхотно видео</a></u> за витамин D и имунната система.</strong> Той цитира <a data-cke-saved-href="https://cks.nice.org.uk/vitamin-d-deficiency-in-adults-treatment-and-prevention#!scenario:1" href="https://cks.nice.org.uk/vitamin-d-deficiency-in-adults-treatment-and-prevention#!scenario:1">насоките на NICE</a> за добавяне на 400 iu на ден и казва, че лично приема витамин D добавка, съдържаща 1000 iu дневно.</p> <p>Когато търсите добавка, има доказателства, които предполагат (<strong><u><a data-cke-saved-href="https://academic.oup.com/ajcn/article/68/4/854/4648650" href="https://academic.oup.com/ajcn/article/68/4/854/4648650" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">връзка</a></u></strong>), че <strong>витамин D3 повишава нивата на витамин D с 1,7 пъти по-голяма ефективност от D2</strong>. Примери за <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.nsf.org/consumer-resources/what-is-nsf-certification" href="https://www.nsf.org/consumer-resources/what-is-nsf-certification" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">сертифицирани производители на NSF</a></u></strong>, продаващи витамин D3, са <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.amazon.com/Life-Extension-Vitamin-1000-Softgels/dp/B0019LPCNO/ref=as_li_ss_tl?keywords=life+extension+d3+1000&amp;qid=1583929187&amp;sr=8-5&amp;linkCode=ll1&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=a825a7ecd326b72157d69fed610ec753&amp;language=en_US" href="https://www.amazon.com/Life-Extension-Vitamin-1000-Softgels/dp/B0019LPCNO/ref=as_li_ss_tl?keywords=life+extension+d3+1000&amp;qid=1583929187&amp;sr=8-5&amp;linkCode=ll1&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=a825a7ecd326b72157d69fed610ec753&amp;language=en_US" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Life Exension - 1,000iu</a></u></strong>, <strong><u><a data-cke-saved-href="https://aax-us-east.amazon-adsystem.com/x/c/QhuGDtF8LdDaZzFXWwzzyREAAAFxpfo_eQEAAAFKAULiDHA/https://assoc-redirect.amazon.com/g/r/https://www.amazon.com/Thorne-Research-Vitamin-Supplement-Capsules/dp/B0797H3VQS/ref=as_li_ss_tl?creativeASIN=B0797H3VQS&amp;imprToken=ZtnBrPWSaD9r1GTcauRaHA&amp;slotNum=9&amp;ie=UTF8&amp;linkCode=w61&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=b3a341d7caa1853f3c8eb4219e9e3b61&amp;language=en_US" href="https://aax-us-east.amazon-adsystem.com/x/c/QhuGDtF8LdDaZzFXWwzzyREAAAFxpfo_eQEAAAFKAULiDHA/https://assoc-redirect.amazon.com/g/r/https://www.amazon.com/Thorne-Research-Vitamin-Supplement-Capsules/dp/B0797H3VQS/ref=as_li_ss_tl?creativeASIN=B0797H3VQS&amp;imprToken=ZtnBrPWSaD9r1GTcauRaHA&amp;slotNum=9&amp;ie=UTF8&amp;linkCode=w61&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=b3a341d7caa1853f3c8eb4219e9e3b61&amp;language=en_US" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Thorne Research - 1,000iu</a></u></strong> и <strong><u><a data-cke-saved-href="https://aax-us-east.amazon-adsystem.com/x/c/QhuGDtF8LdDaZzFXWwzzyREAAAFxpfo_eQEAAAFKAULiDHA/https://assoc-redirect.amazon.com/g/r/https://www.amazon.com/Pure-Encapsulations-Hypoallergenic-Prostate-Cardiovascular/dp/B0064QNE0M/ref=as_li_ss_tl?creativeASIN=B0064QNE0M&amp;imprToken=ZtnBrPWSaD9r1GTcauRaHA&amp;slotNum=10&amp;ie=UTF8&amp;linkCode=w61&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=2a24a78ae75817e939a375e1774b8801&amp;language=en_US" href="https://aax-us-east.amazon-adsystem.com/x/c/QhuGDtF8LdDaZzFXWwzzyREAAAFxpfo_eQEAAAFKAULiDHA/https://assoc-redirect.amazon.com/g/r/https://www.amazon.com/Pure-Encapsulations-Hypoallergenic-Prostate-Cardiovascular/dp/B0064QNE0M/ref=as_li_ss_tl?creativeASIN=B0064QNE0M&amp;imprToken=ZtnBrPWSaD9r1GTcauRaHA&amp;slotNum=10&amp;ie=UTF8&amp;linkCode=w61&amp;tag=trackingid005a-20&amp;linkId=2a24a78ae75817e939a375e1774b8801&amp;language=en_US" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Pure Encapsulations - 1,000iu</a></u></strong>.</p> <p></p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/-Д.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/-Д.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 300px; height: 300px;" /></p> <p></p> <p><strong>Заключение:</strong></p> <p>Надяваме се, че ако сте се натъкнали на тази статия и преди това сте се объркали относно разликата между маските N95, KN95 и FFP2 / FFP3, това ще изясни нещата за Вас.</p> <p>За тези, говорещи испански, които могат да намерят тази статия за полезна, тя е преведена <strong><u><a data-cke-saved-href="https://fastlifehacks.com/n95-vs-ffp3-es/" href="https://fastlifehacks.com/n95-vs-ffp3-es/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">тук</a></u></strong>.</p> <p></p> <p><strong>По-нататъшно обучение</strong><strong>:</strong></p> <p>За превантивните мерки, които можете да предприемете като човек (които също са от колективна полза), вижте този кратък списък от видеоклипове на д-р Джон Кембъл:</p> <p>&bull; Витамин D и имунната система - <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.youtube.com/watch?v=W5yVGmfivAk&amp;t=2s" href="https://www.youtube.com/watch?v=W5yVGmfivAk&amp;t=2s" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">YouTube видео</a></u></strong>,</p> <p>&bull; Треска - добра или лоша? Съвет: често много добър - <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.youtube.com/watch?v=gJqSdmNNwW4" href="https://www.youtube.com/watch?v=gJqSdmNNwW4" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">YouTube видео част 1</a></u></strong> и <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.youtube.com/watch?v=rDijpnCOoFc" href="https://www.youtube.com/watch?v=rDijpnCOoFc" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">част 2</a></u></strong>,</p> <p>&bull; Как да избегнем вируси около нас (включително съвети за почистване) - <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.youtube.com/watch?v=otl55TejBEE" href="https://www.youtube.com/watch?v=otl55TejBEE" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">YouTube видео</a></u></strong>,</p> <p>&bull; Колко дълго COVID-19 остава жизнеспособен и опасен на повърхности и във въздуха - <strong><u><a data-cke-saved-href="https://youtu.be/JNQUHc8wbRc" href="https://youtu.be/JNQUHc8wbRc" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">YouTube видео</a></u></strong>.</p> <p><img data-cke-saved-src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/-р Джон Кембъл.jpg" src="http://www.medicalpark.bg/image/data/Blog/KN95/-р Джон Кембъл.jpg" style="border-width: 0px; border-style: solid; width: 602px; height: 317px;" /></p> <p><em>Д-р Джон Кембъл в YouTube</em></p> <p></p> <p><strong>Вижте източници на публикации по-долу:</strong></p> <p>1. <strong><u><a data-cke-saved-href="https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2749214" href="https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2749214" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Респиратори N95 срещу медицинските маски за предотвратяване на грип сред персонала на здравеопазването - Рандомизирана клинична проба</a></u></strong> - Lewis J. Radonovich Jr, MD et al. - JAMA - септември 2019 г.</p> <p>2. <strong><u><a data-cke-saved-href="https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/184819" href="https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/184819" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Хирургическите маски срещу N95 респиратор за предотвратяване на грип сред работещите в здравеопазването - Рандомизирана проба</a></u></strong> - Марк Лоб и др. - JAMA - ноември 2009 г.</p> <p>3. <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662657/" href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662657/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Използване на маска за лице и контрол на предаването на респираторния вирус в домакинствата</a></u></strong> - MacIntyre et al. - Журнал за възникващи инфекциозни заболявания - февруари 2009 г.</p> <p>4. <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.nature.com/articles/nri1369/" href="https://www.nature.com/articles/nri1369/" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Болни и уморени: има ли съня жизненоважна роля за имунната система?</a></u></strong> - Bryant et al. (2004)</p> <p>5. <strong><u><a data-cke-saved-href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278591907000257" href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278591907000257" style="color: #006bff;" target="_blank" rel="noopener">Упражнения и имунната система</a></u></strong> - Бролинсън (2007)</p>

,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки